Topsporters en coaches: 'Draai de geplande bezuinigingen op sport terug!'

Ook in Rotterdam zorgen over bezuinigingen op sport

© Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Het nieuwe kabinet wordt dinsdag pas officieel geïnstalleerd, maar de eerste brandbrief viel vrijdag al op de mat bij aanstaand premier Dick Schoof. In de brief uiten 67 (oud)topsporters en coaches hun zorgen over de plannen van het toekomstig kabinet. Uit berekeningen van NOC*NSF en de KNVB blijkt dat de sport jaarlijks 45 miljoen euro gaat verliezen door verschillende maatregelen uit het Hoofdlijnenakkoord. De ondertekenaars van de brief vormen vanuit een brede coalitie tegen de bezuinigingen op de sport. Onder de brief staan onder andere de namen van: Sven Kramer, Suzanne Schulting, Diede de Groot, Rico Verhoeven, Pieter van den Hoogenband, Guus Hiddink, Joop Alberda en Sarina Wiegman.

“Draai de geplande bezuinigingen op sport terug! Anders betalen we straks als samenleving een hoge prijs. In euro’s, in sportplezier én in nationale trots”, dat is de oproep waarmee de topsporters en coaches de brief afsluiten. Zij maken zich grote zorgen over de plannen van het nieuwe kabinet. Daarbij benoemen ze dat de voorgenomen bezuinigingen met name “rampzalig zou zijn voor onze sportclubs en verenigingen, de kraamkamer voor de topsport”.

'Goedkope medailles'

Uiteraard gaan de topsporters ook in op de impact van de bezuinigingen op de topsport. Want er wordt tijdens het EK en straks tijdens de Spelen in Parijs volop gejuicht, maar die prestaties gaan niet vanzelf, aldus de ondertekenaars: “De Nederlandse medailles kosten bloed, zweet en tranen, maar zijn ‘goedkoop’ in vergelijking met andere landen. Door onze unieke verenigingsstructuur, die drijft op duizenden vrijwilligers. Door topsportprogramma’s op verschillende plaatsen in het land, waar sporters met de beste coaches en experts kunnen uitgroeien tot kampioenen. Een systeem waar de hele wereld jaloers op is. Dat moeten we behouden. Daarmee zetten we Nederland echt op één.”

Klap door verhoging kansspelbelasting en Btw

In een toelichting bij de brief geeft NOC*NSF aan hoe het samen met KNVB na berekeningen tot het bedrag van 45 miljoen euro verlies is gekomen. Belangrijkste onderdeel daarbij is een forse daling van de afdracht van de Nederlandse Loterij door de verhoging van de kansspelbelasting. Daarnaast houden de sportkoepel en de voetbalbond al rekening met een flinke korting (10 procent) op de sportsubsidies die via gemeentes worden uitgekeerd en de btw-verhoging van 9 naar 21 procent. Die verhoging zal naar verwachting de hele sport raken, tarieven voor sportscholen en zwembaden zullen stijgen. Sportverenigingen die een accommodatie huren van een ondernemer of een trainer of tennisleraar inhuren zullen hier ook mee te maken krijgen.

Lees de volledige brief hier.

Zorgen in Rotterdam

Los van de zorgen over de plannen van het nieuwe kabinet, werd in Rotterdam ook aan de noodklok getrokken over bezuinigingen op sport. De gemeente Rotterdam heeft in de voorjaarsnota namelijk aangekondigd dat het flink moet snijden in de budgetten voor Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en Topsport Rotterdam. Gert-Jan Lammers, directeur Rotterdam Sportsupport, uitte in de gemeenteraad op 19 juni zijn zorgen voor de 362 Rotterdamse sportverenigingen Rotterdam Sportsupport vreest namelijk dat die verenigingen, die met elkaar ruim 115.000 leden en bijna 60.000 vrijwilligers tellen, hard zullen worden geraakt door de bezuinigingen. "Sport is geen luxe waarop bezuinigd kan worden," stelde Lammens. "We moeten sport – en in het bijzonder de sportverenigingen – koesteren. Niet alleen als een laagdrempelig netwerk van sport- en beweegaanbieders maar zeker ook als plekken waar mensen elkaar op basis van gelijkwaardigheid ontmoeten en samenredzaamheid gevonden wordt. Verenigd sporten is de meest duurzame en sociale vorm van bewegen."

Foto boven artikel: Sven Kramer fietst over het Binnenhof in Den Haag voor de huldiging na de Olympische Winterspelen van 2018 in PeyongChang. Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock