Steeds meer sportclubs gaan voor duurzaam. Met initiatieven als De Groene Club overtuigen de sportbonden KNVB, KNHB en KNLTB clubs om voor groene oplossingen te kiezen. Door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een clubhuis te plaatsen, draagt een sportvereniging niet alleen bij aan een beter milieu maar ook aan een vollere clubkas.
Energie is voor veel sportverenigingen de grootste kostenpost. De verlichting op en rond het veld, de verwarming van de kleedkamers en de douches zorgen voor een hoge energierekening. Door duurzame maatregelen te nemen kunnen clubs al snel besparen op die kosten. Het idee van het initiatief van De Groene Club is dat sportverenigingen op die manier sterker zijn, doordat ze financieel gezond zijn.
Clubs kunnen bijvoorbeeld veel geld besparen door zonnepanelen op het dak van het clubhuis, de kleedkamers of langs een sportveld te plaatsen. Zeker als zoals dit jaar het aantal zonuren ook hoog is. Dit jaar ligt de opbrengst van zonnepanelen 11,5 procent hoger dan in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van Zonnepanelen.net. Dit is een platform met een eigen testcentrum, waar dagelijks de opbrengstresultaten van meer dan dertig verschillende merken van zonnepanelen worden getest.
Die onderzoeksresultaten kunnen clubs gebruiken in hun afweging om zonnepanelen aan te schaffen. Ten opzichte van 2016 is de opbrengst van zonnepanelen dit jaar ruim 9,1 procent hoger, terwijl de maanden januari en maart wit en koud waren. De maanden februari, mei en juli waren dit jaar de uitschieters qua opbrengst. Voor clubs die juist in de maanden open zijn is dat gunstig om in het achterhoofd te houden.
Uit de testopstelling met dertig verschillende merken is ook naar voren gekomen dat zonnepanelen bij hoge temperaturen iets minder presteren dan bij koud weer. Hoe warmer de panelen worden, hoe minder efficiënt ze werken. Dat effect treedt vooral op boven de 25 graden. Daardoor presteren zonnepanelen vaak het beste in de maanden januari tot en met juli.
Het plaatsen van zonnepanelen geeft steeds meer voordelen, ook voor sportclubs. Een vereniging produceert zo namelijk zelf stroom met gratis zonlicht en het levert een hoger rendement op dan sparen op een bankrekening. Zonnepanelen zijn net als een sportvereniging duurzaam en toekomstgericht. Het plaatsen van zonnepanelen kan voor een club een grote investering zijn, maar de terugverdientijd daarvan is vooraf goed te berekenen. Dat is voor iedere club weer anders. Clubs die niet over genoeg reserves beschikken voor een groene investering, kunnen een beroep doen op de Stichting Waarborgfonds Sport.