Sportverenigingen en beheerders van sportparken ontkomen niet aan de duurzaamheidstransitie. Om innovaties op dit vlak te stimuleren heeft Sportinnovator in samenwerking met RVO een SBIR (Small Business Innovation Research) uitgezet rond het thema 'milieuvriendelijke sportvelden'. De producten die hieruit voortkomen zijn gericht op de recycling van kunstgrasvelden of het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid op sportvelden. In een vijfdelige serie lichten we de deelnemende bedrijven en hun innovaties uit. Aflevering 3: Grootgroener met de Weedaway, een machine die onkruid op sportvelden opspoort met AI en het vervolgens chemievrij verwijdert.
Grootgroener uit Wierden is specialist op het gebied van groenbeheer in onder andere de openbare ruimte en bij sportvelden. Voor André Trip dat bedrijf begon heeft hij jaren bij de overheid gewerkt en daarvoor op de boerderij van zijn vader. "Ik had zo’n ontzettende hekel aan onkruid schoffelen. Ik dacht toen al: ooit komt er een dag dat dit niet meer nodig is. Met de chemie was het handmatig schoffelen natuurlijk ook niet meer nodig." En nu zoekt hij als ondernemer naar oplossingen om die chemische bestrijdingsmiddelen overbodig maken.
Met zijn medewerkers kwam hij al een eind met mechanische bestrijding, maar vooral bij de wortelonkruidsoorten paardenbloem, weegbree en varkensgras werkte dat niet afdoende. "We hadden een machine die ook op bestratingen onkruid kon detecteren. Misschien was het van mij simplistisch gedacht, maar ik had het idee die machine om te kunnen bouwen. Dat lukte toch net niet." Na een halfjaar proberen had Trip het geluk dat Sportinnovator en RVO de SBIR Milieuvriendelijke sportvelden uitschreven. "Toen hebben we besloten alles in de container te doen en compleet opnieuw te beginnen. Daarmee is uiteindelijk de Weedaway geboren."
Met de Weedaway kunnen de eindgebruikers, of dat nu een gemeente of een vereniging is, grote duurzame stappen zetten. "Het grote voordeel is dat je zo geen chemie meer hoeft te gebruiken bij de onkruidbestrijding. Het gaat tegenwoordig overal over stikstof, insecten die afnemen in aantallen en de biodiversiteit die achteruitgaat. Dan helpt dit aan alle kanten. Met onze machine heb je een duurzaam alternatief voor chemie."
Met die machine wordt het onkruid namelijk met behulp van artificial intelligence en machine learning herkend en vervolgens met een soort aspergesteker uitgestoken. Vooral het programmeren van die herkenningssoftware met duizenden foto’s ging niet zonder slag of stoot. "Toen we dachten dat we er waren, ontdekten we dat de textuur van paardenbloemen ook wekelijks verandert. Zo was er steeds weer wat. We kunnen nu tussen de vijftig en zeventig procent van het onkruid wegsteken. Ik denk dan zelf: dat moet toch meer kunnen?" Toch kan hij met het huidige prototype al op positieve reacties rekenen. "We zijn al gestart bij de gemeente Enschede op hun sportvelden. Zij zijn zelf al veel enthousiaster dan ik zelf ben. Zij zeggen: als we al meer dan de helft van het onkruid kwijt zijn dan is dat al mooi meegenomen."
Het innovatietraject vanuit Sportinnovator werkte voor Trip ook stimulerend. "Als ik die SBIR-subsidie niet had gehad dan weet ik niet of ik de motivatie had behouden om ermee verder te gaan. Het is ook het enthousiasme vanuit Sportinnovator dat motiverend werkt. Zij hebben een hele goede functie hierin."
De Weedaway zit nog in de testfase, maar ondertussen krijgt Trip al vragen uit de markt. Ze zijn daarom ook al met de doorontwikkeling van een tweede versie bezig met een betere camera. Een afstudeerstudent werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente zal zich bij Grootgroener op gaan richten. Het verfijnen van de cameraherkenning wordt daarbij een belangrijke opdracht. "Je hebt altijd onkruid dat het systeem wel of niet ziet. We hebben al heel veel foto’s in een database gestopt, maar als een sportveld wordt gemaaid heb je een halve paardenbloem. Die herkent het apparaat nog niet. Daarom gaan we ook met een soort livestream werken, waarbij je als beheerder specifieke plekken kan aanklikken en dan is die paardenbloem de volgende keer wel het haasje."
De Weedaway is nu nog geen kant-en-klaar product, maar daar wordt hard aan gewerkt. "Ik vind het leuk om te merken dat mensen enthousiast worden als ze het apparaat in werking zien. Ik wil die machine ook graag beschikbaar maken om daar het probleem van onkruid op sportvelden mee op te lossen." Trip richt zich dan vooral op gemeenten met sportvelden, maar voor andere soorten beheerders van sportparken en zelfs kleinere sportverenigingen denkt hij dat zijn innovatie een uitkomst kan zijn. "Een kleine vereniging kan deze machine misschien ook samen met een andere club uit de buurt aanschaffen."
Om de Weedaway breed beschikbaar te maken, ook voor sportverenigingen, heeft Trip als insteek dat zijn product qua prijs concurrerend moet zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. "Het enige verschil is natuurlijk: met chemie ruim je het onkruid in één keer op. Onze machine steekt vijftig procent weg, maar hoe verder we dat omhoog krijgen hoe beter. Het belangrijkste voordeel is dat je naar een beheersbare situatie gaat, en dat is essentieel in de wereld van de sportvelden."
Na de zomervakantieperiode start Grootgroener met de bouw van een nieuwe Weedaway, die ook bestemd is voor verkoop aan onder andere gemeenten en sportverenigingen. Medio oktober zal dat product op de markt komen.
Lees meer over deze en andere innovaties bij Sportinnovator.nl