In Veldhoven wordt deze week een internationaal toernooi georganiseerd van een paralympische sport waar je niet iedere dag over hoort: boccia. Gehandicaptensport Nederland, de sportbond voor sporten als boccia, en Team TOC organiseren met de World Boccia Challenger voor het eerst een internationaal boccia toernooi in Nederland. Voor de organisatie geldt het als opmaat naar de European Para Championships (EPC) die voor 2023 in Rotterdam gepland staan.
Boccia is een balsport die lijkt op petanque en bowls. Het is voor iedereen, met of zonder beperking, een geschikte sport om op een gelijkwaardige manier te beoefenen. "Ook als je minder kracht hebt kun je prima winnen van mensen die meer kracht hebben. Boccia biedt sporters met zwaardere beperkingen in kracht of coördinatie ook de mogelijkheid om op hoog niveau aan sport te doen", legt Joep Pelser van Gehandicapten Nederland uit.
Hij is blij dat Nederland een internationaal boccia evenement kan organiseren. "In de afgelopen jaren hebben we veel energie gestoken in het ontwikkelen van het TeamNL Boccia programma. Bij het niveau waarop wij nu trainen en spelen, past het dat we onze sporters ook een podium bieden waarop zij in eigen land kunnen excelleren."
Binnen dat topsportprogramma trainen de leden van TeamNL Boccia vier tot vijf keer per week op kracht, conditie en ook op mentale aspecten van hun sport. Pelser ziet dat de sporters die de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Vooral de fysieke vooruitgang springt wat hem betreft in het oog. "Dat zorgt ervoor dat ze beter in boccia worden, maar ook dat ze zelfstandig naar het toilet kunnen of iets kunnen oppakken van de grond. Het mooiste voorbeeld vind ik een sporter die begon in instelling met 24uurs hulp en nu zelfstandig woont met één uur hulp in de week. Dat komt niet alleen door boccia, maar het heeft zeker een bijdrage geleverd."
Met de gedachte dat de aanpak bij de boccia-spelers zulke mooie effecten laat zien, wilde Gehandicaptensport Nederland meer doen. "Want het is eigenlijk jammer dat dit programma maar zo’n kleine groepje bestemd is”, zegt Pelser. Eerder dit jaar zijn ze daarom het project de School of Sport & Health gestart om een soort dagbestedingsplek te creëren gericht op sport, gezond leven en persoonlijke ontwikkeling. Het idee is dat mensen met een beperking daar twee dagen in de week een vergelijkbaar programma kunnen krijgen als de boccia-spelers. "Daarmee hopen we een bredere groep te betrekken die hiervan zou kunnen profiteren."
Aan de Challenger doen naar verwachting 100 deelnemers mee. Pelsser: "Na twee jaar met vrijwel geen toernooien zien we dat iedereen nu weer staat te springen om wedstrijden." Het evenement moet volgens hem voor zowel de deelnemers als toeschouwers een unieke ervaring worden. "Met Team TOC hebben we een geweldige partner die weet wat het is om Olympische en Paralympische evenementen van topniveau neer te zetten. Dat is voor ons heel belangrijk, wij nemen paralympische sport serieus en dat moet dus ook terugkomen in onze evenementen."