Het was schitterend hondenweer dit weekend op de velden. Dat begon al op de vroege vrijdagavond met een totaal verregende wedstrijd Fortuna Sittard - AZ. De commentator stelde ons zelfs een waterballet in het vooruitzicht en eventjes gingen mijn gedachten terug naar Real Zaragoza - Ajax (1987), de halve finale om de Uefa Cup die Ajax dat jaar won. Na een wolkbreuk vlak voor de wedstrijd waren de doelgebieden volgens commentator Eddy Poelman alleen nog toegankelijk voor “burgers voorzien van alle beschikbare zwemdiploma’s”.
Een waterballet werd het in Sittard helaas niet, maar in Eindhoven regende het een paar uur later tijdens PSV - Excelsior gelukkig nog steeds pijpenstelen. De zaterdag bracht meer van hetzelfde. Ik ben een klein uurtje met de hond de deur uit geweest en hield de buitenwereld daarna voor gezien. Speelpakje aan, stukkie tikken en ondertussen lekker voetbal kijken. Er was korrelhagel voorspeld, daar had ik enorm veel zin in.
Rijnsburgse Boys tegen Koninklijke HFC in de Tweede Divisie leek mij opeens ook een heerlijke pot om naar te kijken op Fox Sports zesduizendenzoveel. Daar geen regen vooralsnog, maar wel een hele grote woei. Ook machtig mooi. Maar ik schakelde even over naar Ziggo en viel daar met mijn neus in de boter: het regende cats and dogs op Old Trafford bij Manchester United tegen Fulham. Om half zeven door naar Willem II – Heerenveen: ook daar alles zeiknat. Na een klein uurtje over naar PEC Zwolle - Ajax waar het heerlijk bleef plenzen. Veel poncho’s op de tribune, mooi. Op zondagmiddag klaarde het helaas wat op, maar in het kwart-voor-vijf duel tussen NAC en Vitesse was alles en iedereen gelukkig weer doorweekt.
Van tijd tot tijd bedenkt iemand dat voetbal een mooi-weer-sport zou moeten zijn. Karl-Heinz Rummenigge bijvoorbeeld, die pleitte er een jaar of vijf geleden voor om de zomerstop af te schaffen en van maart tot november te gaan voetballen. ‘Waarom zou je het voetbal stilleggen in de mooiste maanden van het jaar?’
Nou, eigenlijk vooral hierom: traditie.
Voetbal is van oudsher een winter game. Op de Engelse openbare scholen waar het spel in de negentiende eeuw populair werd, speelden ze in de zomer cricket. Daar heb je mooi gras voor nodig. Voor voetbal, rugby en hockey let dat minder nauw. Dat werden de wintersporten en dat zijn ze gebleven. Rond 1900 kreeg het voetbalseizoen z’n huidige lengte, zo valt op te maken uit een artikel in de Maasbode uit 1904: ‘Voetbal is een winterspel, al wordt er tegenwoordig reeds onder drukkende hitte mede begonnen en trekt men eerst in mei de voetbalschoenen uit.’
Het cricket-seizoen loopt nog steeds van begin april tot eind september.
"Stilaan begin ik mij alweer te verheugen op de oranje bal. Eén weekend sneeuwvoetbal per jaar volstaat, meer heb ik niet nodig"
Meer en meer clubs spelen in overdekte stadions. Het dak van het nieuwe Santiago Bernabéu van Real Madrid kan straks in vijftien minuten dicht. Je moet wel heel veel geluk hebben om daar nog ooit een waterballet te zien.
Slagregen, slidings ter lengte van een meter of twaalf, een ram naar voren die terug waait tot in het eigen strafschopgebied… het is van een barre schoonheid die niet iedereen kan waarderen. Ik wel. Stilaan begin ik mij alweer te verheugen op de oranje bal. Eén weekend sneeuwvoetbal per jaar volstaat, meer heb ik niet nodig. Maar hoe vaak gaan we de oranje bal nog zien?
Foto: Shutterstock