"Het ASM is een gemeenschappelijke taal tussen domeinen"

Ricardo Brouwer (SPURD Purmerend) en Jeroen Geerink (Sportaal Enschede) vertellen over hun ervaringen met de ASM-beleidsopleiding

Het Athletic Skills Model (ASM) wordt op steeds meer plekken toegepast in gymlessen en beweegparken in de openbare ruimte. Ricardo Brouwer en Jeroen Geerink hoeven niet meer overtuigd te worden van de meerwaarde van dit model dat uitgaat van veelzijdig bewegen. Zij volgden allebei al meerdere ASM-opleidingen, waaronder de instructeursopleiding en recent de beleidsopleiding. Als verenigingsadviseur in Purmerend is Brouwer daardoor in staat om anderen beter mee te nemen in zijn overtuiging. En Geerink heeft in Enschede meegedacht over het nieuwe sport- en beweegbeleid. "De tien grondvormen van bewegen zijn in Enschede in de nieuwe sportnota vastgelegd als uitgangspunt."

"Ik heb de ASM-strippenkaart bijna vol", zegt Ricardo Brouwer over de ASM-opleidingen die hij volgde. "Ik kom uit Almere en ben afgestudeerd bij het Almere Kenniscentrum Talent. Almere heeft het ASM echt geadopteerd in de sportvisie, dus het is bij mij tijdens het afstuderen al met de paplepel ingegoten. Ik heb daar al de Instructeursopleiding voor de toepassing van het ASM in de praktijk gevolgd en de vervolgopleiding. Daarna ben ik in Almere gaan werken en heb ik het ASM in praktijk gebracht. Ik ben gaan kijken hoe we via een veelzijdiger aanbod sportstimulering beter vorm konden geven."

Skills Garden als kers op de taart

Sinds februari 2024 werkt Brouwer bij SPURD in de gemeente Purmerend als verenigingsadviseur. "Daar waren ze heel erg enthousiast over mijn ervaring met het ASM. Zeker omdat ze daar al bezig waren met de plannen voor een Skills Garden. Normaal gezien zie je dat als een kers op de taart als je met het ASM bezig bent, maar in Purmerend beginnen ze met de kers en moeten we de taart nog maken." De ASM-beleidsopleiding die hij toen ging volgen, sloot goed aan bij de opdracht die Brouwer in Purmerend kreeg. "Die opleiding gaat vooral in op hoe je mensen meekrijgt in het oplossen van beweegarmoede of het realiseren van een Skills Garden. Aan de hand van een veranderstrategie werk je aan een goed verhaal om je medestanders mee te krijgen. Het gaat wel om een daadwerkelijke verandering in de stad waar je niet alleen voor moet staan."

In Purmerend wist Brouwer al dat de Skills Garden gebouwd ging worden. "Maar we willen ook dat die plek goed gebruikt wordt. We bewandelen het traject dus in die zin andersom. Nu moeten we nog partijen enthousiast krijgen voor het gebruik." In Purmerend is de Skills Garden voor zestig procent openbaar en wordt het park deels verhuurd. Brouwer zal daarom straks bij scholen, sportaanbieders, zorgverleners en zeker ook omwonenden langsgaan om ze kennis te laten maken met de Skills Garden. "Zodat het niet alleen een katalysator wordt voor een actief Purmerend maar ook een aantrekkelijk gebied om te recreëren. Het moet in mijn ogen een ontmoetingsplek voor allerlei partijen worden."

Verhaal overbrengen

Tijdens de beleidsopleiding kreeg hij daar een interessant inzicht over. "Het ASM is in mijn ogen een gemeenschappelijke taal tussen diverse domeinen. De opleiding volg je niet alleen met je eigen netwerk, maar er zitten ook mensen uit de sportstimulering, beleidsmakers, mensen uit de zorg en professionele sportaanbieders. Alles komt samen en daar begint al een uitwisseling tussen elkaar. Zo leer je elkaar beter kennen en leer je hoe andere domeinen het ASM toepassen."

De gastdocent die vertelde over storytelling vond hij een waardevolle les. "Hij vertelde hoe je het verhaal uit die opleiding zelfverzekerd en krachtig kunt overbrengen aan je toehoorders. Zeker als het een directeur van een basisschool is die minder met sport te maken heeft, is het belangrijk om te weten hoe je die persoon enthousiast kunt maken en mee kunt nemen in de mogelijkheden van een Skills Garden."

Brouwer haalde nog een belangrijke les uit de opleiding: zorg dat je het niet alleen doet en verzamel een team om je heen. Als een echte ambassadeur probeert hij zijn collega’s dan ook te inspireren. "We denken in de hele organisatie na wat we met het ASM kunnen gaan doen en hoe we de olievlek kunnen vergroten. Dat begint in Purmerend met die Skills Garden en hopelijk nemen partijen dat ook weer mee naar hun eigen context."

Jeroen Geerink: Van uitvoering naar beleid

Jeroen Geerink is werkzaam bij sportbedrijf Sportaal in Enschede en volgde eveneens de ASM-beleidsopleiding. Hij is begonnen als gymdocent en heeft ondertussen de stap van de uitvoering naar een leidinggevende functie als Manager Sport, Bewegen & Vitaliteit gemaakt. "Voor mij hielp die opleiding om meer vanuit beleidskaders te gaan denken. Het ASM is heel gaaf, maar hoe zet je dit nu in je beleid van je organisatie weg, hoe betrek je stakeholders erbij? Die inzichten hebben mij in Enschede geholpen om van uitvoering naar beleid te gaan."

Collega’s van Geerink raakte vijf jaar geleden al geïnspireerd door de eerste Skills Garden in Almere. Zo is het balletje gaan rollen en kreeg Geerink het met zijn collega’s zelfs voor elkaar dat de ASM-instructeursopleidingen van de ASM Academy structureel in Enschede worden georganiseerd. De afgelopen jaren heeft het ASM een steeds prominentere plek in het beleid gekregen. "Door naar skills te kijken verbindt het alle sporten met elkaar. Wat mij betreft verbindt het ook alle doelgroepen met elkaar en de domeinen: sport, bewegen, gezondheid en zelfs cultuur. Dat maakt dat het breed inzetbaar is en dat voor ons een groot deel van de filosofie is die we hebben op sport en bewegen."

PLAYCE-gymzaal

Een duidelijk voorbeeld van die filosofie is de PLAYCE-gymzaal, waar Geerink de aanjager voor is geweest. "Ik ben zelf docent-LO van origine, ik vind vernieuwend ondernemen heel leuk. Wij hebben 35 gymzalen in Enschede die erg op elkaar lijken. Door met andere kleuren en vakken te gaan werken was het mijn idee om op een andere manier naar ruimte en bewegen te gaan kijken." Geerink ziet die met het ASM-ingerichte gymzaal als een visitekaartje voor de stad. "Voor Sportaal was het belangrijk om te laten zien: dit is hoe wij naar sport en bewegen kijken. Op die manier willen we inspireren en bijdragen aan een bredere kijk op sport en bewegingsonderwijs."

Geerink benadrukt dat het zeker de bedoeling is dat alle sportzalen in Enschede een PLAYCE-uitvoering krijgen. Daar waar het past probeert de gemeente het veelzijdig bewegen via het ASM meer te stimuleren, zoals bij het nieuw te bouwen zwembad. Het ASM heeft al een ontwerp neergelegd waarbij op een verstelbare bodem, de perrons langs het bad en de wanden extra lijnen, cijfers, letters en kleuren zijn aangebracht. Op die manier kunnen kinderen tijdens de zwemles bewegend leren, is het idee. "Wij willen het Zwem ABC op een aantal vlakken waar dat kan aanvullen vanuit het ASM. Op die manier hopen we dan bij te dragen aan een betere motoriek en dat we kinderen niet alleen opleiden voor hun zwemdiploma. We proberen zo het ASM echt in ons gedachtegoed van al onze programma’s te verwerken die we aanbieden."

Nieuwe inrichting sportparken

Verenigingen in Enschede omarmen het idee van Sportaal inmiddels ook, merkt Geerink. Bij de plannen voor de clustering van sportparken hebben clubs aangegeven dat ze graag een Skills Garden op het sportpark willen. "Het feit dat dit idee nu ligt is wel gaaf, dat het door sportverenigingen wordt benoemd als toekomstige functie van hun sportpark." Daarmee wordt nog een andere ambitie ingevuld, want de gemeente Enschede wil de buitenruimte ook veelzijdig gaan inrichten. "In plaats van dat dat we speeltuintjes hebben voor kinderen van nul tot acht, gaan we naar speel of beweegparken waar 0 tot 100 kan bewegen. Daar kunnen alle grondvormen van bewegen beoefend worden. Die tien grondvormen van bewegen staan al in de nieuwe nota voor sport en bewegen als uitgangspunt. En nu nog de uitvoering…"

Lees ook: