"Overheden moeten meer durven met Urban Sports"

Dave van den Berg over de kansen die Urban Sports bieden

Urban Sports worden steeds populairder. Niet alleen onder jongeren die in sporten als freerunning, skateboarden en bmx hun sport hebben gevonden; ook steeds meer gemeentes zien mogelijkheden in deze sport en cultuur. Maar waar liggen die kansen? In Eindhoven wordt de levendige Urban Sports-scene onder andere gebruikt om jongeren op het goede pad te houden en ze hun eigen talenten te leren ontdekken. Vooruitlopend op het tweedaagse event 'Sport & Strategie meets Urban Sports en Culture' op 11 en 12 april vertelt Dave van den Berg van Dynamo Jeugdwerk over de Eindhovense successen.

Eindhoven is een echte skateboardstad, legt Dave van den Berg uit over het ontstaan van de Urban-scene in de Brabantse stad. Vooral rond het Piazza waar de Bijenkorf zit, kwamen eind jaren negentig veel skateboarders samen. “Je had daar een kunstwerk en alles was daar van een soort marmer. Onbedoeld was dat een hele goede skatespot. Jongens uit heel Nederland kwamen daar naar toe om te skaten.” Van den Berg was een van hen. Hij kwam zelf uit een klein dorp in Zeeuws-Vlaanderen, waar hij via-via hoorde dat het in Eindhoven te doen was voor skateboarders als hij.

Elkaar vinden

100% Skateboardshop in Eindhoven werd toen onbedoeld een jongerencentrum. Daar ontmoette Van den Berg soortgenoten met dezelfde passie. "Er werden films gedraaid met trucs van de pro’s uit Amerika. Dat was handig want internet bestond nog niet. Sommige jongens sliepen ook in de winkel. Het was heel erg los en ongebonden, maar toch stiekem ook wel al heel erg georganiseerd. Die winkel ontfermde zich over talenten en ging ze ook sponsoren. Je zag daar al community vorming." Dat is volgens Van den Berg de basis van Urban Sports: elkaar vinden.

Trainen in een kraakpand

Die community groeide later verder met Area51 als aanjager. Voor Van den Berg markeert de verhuizing van dat skatepark naar Strijp-S ook het moment dat Urban Sports serieus werd genomen door de stad. "De directeur van een woningbouwcorporatie zag dat het belangrijk was en dat er iets mee gedaan moest worden. Dan krijg je een samenspel tussen de straat en mensen in hogere regionen die het snappen. Ze gingen het faciliteren en gaven de scene de kans iets te bouwen in een kraakpand om binnen te trainen."

Niet meer alleen straatsport

Toch merkt Van den Berg dat juist dat het straatkarakter van Urban Sports vaak als argument wordt gebruikt door beleidsbepalers om er niet in te investeren. Terwijl steden juist veel kansen kunnen benutten met het faciliteren van sporten als freerunning en skateboarden. "Overheden moeten meer durven. Het is helemaal niet spannend, want het wordt alleen maar vetter in de stad met Urban Sports. Je moet er gewoon bepaalde openbare plekken beschikbaar voor willen stellen." Hij vindt Eindhoven een voorloper op dat gebied. "Ze investeren echt in Urban Sports. Daardoor kunnen we laten zien dat er meer kampioenen komen en dat de bredere laag daaronder ook groter wordt. Veel meer kids gaan het doen. Dus dan is het niet meer alleen een straatsport."

"We activeren jongeren om ze van de straat te houden en aan de andere kant zetten we ze ook juist op de straat met hun passie voor freerunnen"

Dave van den Berg (Dynamo)

Talentontwikkeling

Jeugdwerkorganisatie Dynamo raakte bij Urban Sports betrokken door breakdancers te gaan faciliteren, wat uitgroeide tot een een breakdance academy. Dat was de voorloper van Urban talentontwikkelingsplatform Urbanlab040. "Door de scene’s te ondersteunen is Dynamo goed geworden in talentontwikkeling en dat heeft ook nationale en internationale kampioenen opgeleverd", zegt Van den Berg. Daar is Dynamo daarna de werkwijze ook op gaan aanpassen met de kernwoorden inspireren, leren en werken. Het gaat wat hem betreft ook veel verder dan alleen het mogelijk maken van een sport. "We hebben hier ook best wat rauwe jongens gehad die wat ondersteuning in hun leven konden gebruiken. We zijn er als jeugdwerk goed in geworden om dat soort jongens erbij te houden door hun passie te faciliteren. We activeren jongeren om ze van de straat te houden en aan de andere kant zetten we ze ook juist op de straat met hun passie voor freerunnen."

Freerunhal

Het freerunnen is in Eindhoven tien jaar geleden begonnen uit een overlastmelding over jongens die blowden en bier dronken op straat en van daken sprongen, vertelt Van den Berg. "Dynamo Jeugdwerk is met deze jongens aan de slag gegaan en heeft samen met hen gebouwd aan de freerun-scene van Eindhoven. Hier is Bart van der Linden, wereldkampioen freerunnen 2016, uit voortgekomen. Nu hebben in samenwerking met de gemeente en Park Strijpbeheer een freerunhal gerealiseerd die met hulp van Dynamo Jeugdwerk gerund wordt door de scene."

Acceptatiegevoel

Die hal is voor de freerunners een belangrijke ontmoetingsplek, waar ze in een veilige omgeving kunnen werken aan hun stunts. "Faciliteiten als een freerunhal en een skateboardhal dragen bij aan een acceptatiegevoel in de scene. Dan krijg je het gevoel: we zijn niet meer die outcasts die altijd van straat worden weggestuurd en worden beboet door de politie." Urban Sporters hebben daardoor een sterke bewijsdrang gekregen volgens Van Den Berg. "Daarbij dwingt de cultuur je tot experimenteren en uniek zijn. Die combinatie zorgt ervoor dat je ondernemende, creatieve jongeren krijgt die volledig voor hun eigen levensstijl gaan met alles wat daar bij hoort."

Meer weten over Urban Sports?

Tijdens het event ‘Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture’ op 11 en 12 april nemen Dave van den Berg en andere sprekers je mee in de kansen die Urban Sports kunnen bieden in jouw gemeente. Ga voor meer info en inschrijven naar: aanmelder.nl/urbansports

Foto: Ruud van Bragt