Wrap-up van het Urban Sports & Culture Event

Het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture gisteren in Dynamo Eindhoven was een geslaagde middag waar Urban Sports en de georganiseerde sport elkaar duidelijk hebben ontmoet. Vertegenwoordigers van Urban Sports gaven inzicht in hun scene en gingen aan thematafels in gesprek met medewerkers van gemeenten en sportbonden. Een korte wrap up van het event.

Geheel in stijl werd het event in hal van jongerencentrum en poppodium Dynamo geopend met een dans performance. Bekijk een kort fragment van deze opening hieronder:

Deze dansgroep werd geleid door André Grekhov, een b-boy of breaker. “Wij zeggen geen breakdance”, lichtte hij als eerste spreker de codetaal in zijn scene gelijk toe. In de mainstage van Dynamo nam hij de aanwezigen mee in het ontstaan van het gebouw waar we te gast waren. “De Urban Culture spreekt moeilijke jongeren aan. En ik was zelf ook moeilijk”, zei hij lachend. Met Dynamo jeugdwerk slaagden ze in Eindhoven erin om de jongeren te helpen door ze het vooral zelf te laten doen. Ze gebruiken daarbij het principe van inspireren, leren en werken. “Als je weet wat ze nodig hebben dan groeien ze door. De inzet is dat ze het zelf gaan doen en dat ze elkaar ook leren. Jong leert jong.”

Lees meer over deze aanpak in een eerder interview met Dave van de Berg van Dynamo.

"Beleidsmakers moeten zich ook meer voegen naar Urban Sports, niet andersom."

Ruth Giebels

‘Urban-way of working’

Ruth Giebels ging als kwartiermaker Urban Sports van BrabantSport in op de vraag waarom de provincie Brabant heeft ingezet op het stimuleren van Urban Sports. In het verlengde van haar voorganger zei ze: "Een stad zonder Urban Sports is een stad zonder toekomst voor jongeren." Vanuit die gedachte zouden meer steden moeten aanhaken op Urban Sports. Daarbij gaf ze aan dat vooral de Urban-way of Working voor steden interessant is. "Dat gaat over het bij elkaar zetten van talent en fouten mag maken. Die gedachte kunnen we best wat meer overnemen. Beleidsmakers moeten zich ook meer voegen naar Urban Sports, niet andersom."

Aantrekkingskracht op straat

In haar verhaal kwam ook duidelijk naar voren dat Urban Sports een stad aantrekkelijk maakt. In de paneldiscussie aan het einde van de dag kwam dat ook meerdere keren naar voren. Op de vraag ‘waarom zou je als gemeente daar geld en ruimte voor vrij maken’ hadden de Urban Sporters in het panel daar een duidelijk antwoord op. Kelian Cieslak ziet als professioneel Martial Arts Tricker (een combinatie van vechtkunst en acrobatiek) de aantrekkingskracht van zijn sport op straat. "Ik ken geen kind dat het niet tof vindt als ik op straat een salto gooi. Door het zichtbaar te maken kun je kinderen inspireren om ook in beweging te komen."

Olympische belangstelling

Volgens Mark Schuurman van 3x3 Unites kan de maatschappelijke impact van Urban Sports met een goed plan groot zijn. "Je kan met Urban Sports een hele piramide opbouwen van topsporter tot aan kinderen die in de wijk gaan sporten. Dat werkt volgens mij alleen als je die hele piramide opbouwt en misschien ook wel door het breed te trekken naar alle Urban Sporten." Zeker nu sporten als skateboarden, freerunnen, bmx en breakdance in de olympische belangstelling staan, krijgen die sporten meer aandacht. Bart van der Linden denkt dat steden daar toch voor moeten waken. Hij maakt daarom een onderscheid tussen topsport en cultuur, waarbij hij met dat laatste het beoefenen en beleven van de Urban Sports op straat en in hallen bedoelt. “Voor veel gemeenten ligt de prestige nu op topsport binnen Urban Sports, maar je moet de cultuur ook blijven promoten en ondersteunen. Als je die cultuur niet voedt, dan bloedt het dood en heb je straks helemaal geen scene meer.”

Volgende week meer over de rol die sportbonden kunnen spelen bij Urban Sports.

Zie ook het eerdere artikel over de Urban Sports Coalition met Maxi Sellering.