Europese sportsector: "Investeer in sport om uit de crisis te komen"

Het coronavirus heeft in heel Europa een grote impact op de sport. Daarmee is een belangrijke economische sector die goed is voor de werkgelegenheid van 5,67 miljoen Europeanen zwaar getroffen. Tegelijkertijd is bekend dat het fysiek en mentaal fit blijven juist in deze coronatijd belangrijker dan ooit is. Om dat belang extra te benadrukken roept een groot aantal EU-partners uit de sportsector, verenigd in het SHARE initiatief, overheden daarom op juist nu in sport te investeren. "De economische en sociale kracht van sport als middel om uit deze crisis te komen, moet niet worden onderschat."

In het SHARE initiatief zijn een groot aantal Europese sportorganisaties als UEFA, het EOC (de Europese Olympische Comités) en het Europese platform voor sportinnovatie EPSI vertegenwoordigd. Vanuit Nederland zijn Cluster Sports & Technology en de Vereniging Sport en Gemeenten aangesloten. Gezamenlijk doen zij nu een oproep om de sportsector in deze crisis op waarde te schatten.

De Europese sportsector in cijfers

Om die boodschap kracht bij te zetten, geeft de verzamelde Europese sportsector in een paper kort de economische waarde van de sport aan. Uit recent onderzoek is gebleken dat het totale sportgerelateerde Bruto Binnenlands Product van de EU op 279,7 miljard euro ligt. Dat is gelijk aan 2,12 % van het totale BBP van de EU. Daarnaast zorgt de sportsector voor een enorme werkgelegenheid: maar liefst 5,67 miljoen mensen in de EU werken in de sport. Dat is gelijk aan 2,72 % van de totale werkgelegenheid in de EU. Vanwege die economische impact roept de Europese sportsector overheden op de banen in de sportindustrie te beschermen. "De bijbehorende sociale voordelen van de sport zullen bijdragen aan de wederopbouw van de Europese samenlevingen tijdens en na de crisis."

Actieplan

In het actieplan dat de EU partners van de sportsector opstelden klinkt een grote behoefte aan innovatie als een belangrijke factor voor de toekomst door. "Deze unieke omstandigheden, los van alle schade en verdriet die het ook met zich meebrengt, zijn ook een kans om te innoveren, beleid te heroverwegen en prioriteiten te verleggen voor de lange termijn."

Nu we midden in een pandemie zitten verdient sport als preventiemiddel meer aandacht, vervolgt het pamflet. "Het stoppen van de verspreiding van het COVID-19 virus gaat grote veranderingen voor onze dagelijkse routines hebben, maar tegelijkertijd is het zorgen voor de gezondheid en welzijn van alle EU-burgers een topprioriteit. Juist daarom is het investeren in sport en gezondheid bevorderende activiteiten belangrijker dan ooit geworden. Om een duurzaam en gezond Europa te bereiken moet sport en bewegen in het hart van elk beleid worden gebracht."

Lees het hele paper met het uitgewerkte actieplan bij Sports & Technology.

Foto: Shutterstock