Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij KNVB, verwacht dat ook bij de start van het voetbalseizoen in september nog rekening gehouden moet worden met sporten op anderhalve meter. In de Sport en Samenleving podcast van Team Sportservice sprak hij de verwachting uit dat een eventuele start van de amateurcompetitie nog langer op zich zal laten wachten. “Als alles er positief uit ziet dan heb ik de hoop dat we rond de herfstvakantie weer wedstrijden kunnen voetballen. Als dat niet zo is dan kan het nog wel eens langer duren.”
Met dat positieve beeld heeft Van der Zee een aantal zaken voor ogen die daarin bepalend zijn, zoals de start van het betaalde voetbal. "We mogen hopen dat we op 1 september weer mogen voetballen. Het betaalde voetbal is altijd het grote voorbeeld voor het amateurvoetbal." De ontwikkeling van het coronavirus is misschien nog belangrijker, zegt hij. "Kunnen we ons de komende weken nog netjes gedragen en op anderhalve meter blijven? En kunnen we de zorgcapaciteit naar beneden krijgen. Dat is ook ons doel als KNVB. Voetbal is belangrijk maar blijft een bijzaak."
Dat startmoment is volgens Van der Zee ook cruciaal in het bepalen van de schade voor voetbalverenigingen. "Als we op 1 september nog niet met competities kunnen starten dan gaat de schadepost echt groot worden. Het bedrag gaat alleen maar groter worden als de start langer wordt uitgesteld. Daar zijn we al over in gesprek met overheid." Hij heeft het dan bijvoorbeeld over een verlichting vanuit gemeenten van de huurlasten voor clubs. De KNVB heeft zelf ook al een noodfonds opgericht en komt clubs al tegemoet met de restitutie van wedstrijdgelden.
Het zal nu voor veel verenigingen aan komen op het goed doorkomen van de zomerperiode. Van der Zee denkt dat voetbalclubs juist in de zomer, als naar verwachting weinig Nederlanders op vakantie gaan, een belangrijke maatschappelijke functie kunnen vervullen. Daarmee kunnen clubs gehoor geven aan de oproep van premier Rutte om ook niet-leden bij de sportclubs te betrekken. "Daar hebben we nog wel een uitdaging, want over het algemeen gaan de hekken dicht in de zomerperiode. Wij zijn nu ook in gesprek met de gemeentes in Nederland om te kijken of de hekken gewoon open kunnen blijven. Voor met name de kwetsbare jeugd is het cruciaal dat ze de mogelijkheid krijgen om te bewegen. Daar maak ik mij ook sterk voor."
Tegelijkertijd vraagt dat in de praktijk ook extra van een vereniging, weet Jacintha Lieuwes, voorzitter van vereniging ODIN ’59 uit Heemskerk. In het podcastgesprek geeft ze in reactie op Van der Zee al aan dat het zeker niet vanzelfsprekend is clubs in de zomerperiode open blijven om andere taken in de samenleving te vervullen. "Waar zitten verantwoordelijkheden en waar liggen plichten? Het gaat hier over een maatschappelijk belang en wij zijn er in eerste instantie voor de vereniging. Mocht de verantwoordelijkheden daarbuiten vallen dan moeten we daar zeker over praten."
Luister de hele tweede aflevering van de Sport en Samenleving podcast op de website van Team Sportservice en op de bekende streamingplatforms.