Kabinet versoepelt coronamaatregelen voor jeugdsport en topsporters

Evenementen blijven tot 1 september verboden

Het kabinet heeft gisteren een lichte versoepeling van de coronamaatregelen bekendgemaakt voor de sport. Vanaf 29 april kunnen kinderen tot 18 jaar weer samen buiten in teamverband trainen. Kinderen van 13 tot 18 jaar moeten daarbij nog wel anderhalve meter afstand tot elkaar moeten bewaren. Ook voor topsporters geldt dat zij op aangewezen trainingslocaties de training kunnen oppakken met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Tijdens de persconferentie maakte premier Mark Rutte ook bekend dat evenementen tot 1 september zijn verboden, dus ook het Betaalde Voetbal.

Rutte benadrukte in zijn persconferentie nog maar eens dat individueel sporten in de buiten lucht is toegestaan in de anderhalve meter-samenleving. “Een rondje hardlopen, fietsen, wandelen; het kan en het mag. En het is goed voor iedereen. Zeker in deze tijd nu we noodgedwongen meer aan huis gebonden zijn.” Om voor jongeren tot 18 jaar die druk van de ketel te halen, versoepelt het kabinet nu de maatregelen op het gebied van sporten in teamverband in de buitenlucht. Dit is ook de groep waar het kabinet en het Out Break Management Team (OMT) zich eerder al zorgen over maakten, omdat zij de maatregelen minder serieus lijken te nemen. Het OMT weet zich bij het advies voor deze verlichting gesterkt door onderzoeken die aangeven dat kinderen minder vatbaar zijn voor besmetting met het coronavirus.

Onderscheid bij jeugd

Bij die versoepeling wordt een onderscheid gemaakt tussen de basisschoolleeftijd (tot 12 jaar) en de middelbareschoolleeftijd (12-18 jaar). Die oudste groep moet namelijk tijdens de training anderhalve meter afstand houden. Jeugd tot 12 jaar kan onder begeleiding samen sporten. "Dat is de groep die nu ook al samen buiten speelt", aldus Rutte in zijn persconferentie. Voor kinderen van 13 tot 18 geldt hetzelfde met de restrictie dat zij anderhalve meter afstand tot elkaar moeten houden. Officiële wedstrijden zijn niet toegestaan, om onnodig reizen door Nederland te voorkomen. Onderlinge potjes op de club kunnen wel als de sport het toelaat om anderhalve meter afstand te bewaren. Rutte: "En steeds geldt: geen ouders langs de kant, thuis douchen en verder je gezond verstand gebruiken."

Ook niet-leden

Gemeenten krijgen de opdracht om samen met sportverenigingen en buurtsportcoaches lokale afspraken te maken over het toestaan van jeugdsport. "Er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan", aldus het officiële bericht op Rijksoverheid.nl. Opvallender was de toevoeging van Rutte aan deze opdracht: "We vragen de gemeenten hierin de regie te nemen en samen met lokale sportclubs te kijken naar de mogelijkheden en faciliteiten zodat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen. Dus ook de niet-leden van verenigingen." Daar zal voor zowel sportclubs als sportbonden in de uitvoering een uitdaging liggen, maar tegelijkertijd ook een enorme kans in het tonen van de maatschappelijke waarde van de sportclub.

Topsport

In de persconferentie werd het door Rutte niet gemeld, maar in de voorzichtige heropening van de sport is ook rekening gehouden met de belangen van topsporters. Zij kunnen op aangewezen topsportlocaties de training hervatten als zij anderhalve meter afstand kunnen houden. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, over die verruiming. "Het kabinet heeft op basis van een beoordeling door deskundigen van de samen met de KNVB opgestelde verzoeken besloten het trainen van topsporters mogelijk te maken. Onder voorwaarden natuurlijk, we moeten het risico beheersbaar houden. Wij hebben er groot vertrouwen in dat het mogelijk is om op basis van de richtlijnen van het RIVM veilige manieren van trainen te realiseren."

Die voorwaarden die Hendriks benoemt zullen de komende week verder uitgewerkt moeten worden. Hendriks gaf al aan daar vandaag alle met technisch directeuren in overleg te gaan. Wie vallen bijvoorbeeld onder de noemer 'topsporter'? Over die vraag boog hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers zich gisterenavond al op twitter:

Geen betaald voetbal

Het beperkt openen van sportclubs en topsportlocaties is voorlopig tot en met 19 mei van dit jaar. Tegenover die versoepeling zette Rutte ook uiteen welke maatregelen worden verlengd. Zo blijven tot en met 19 mei horecagelegenheden gesloten en daarmee ook de sportkantines van sportverenigingen. Daarnaast kondigde Rutte aan dat het verbod op samenkomsten en vergunningplichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september. Dit heeft grote gevolgen voor het betaald voetbal, andere competities en grote sportevenementen. De KNVB erkent op haar website dat dit als vanzelfsprekend enorme uitdagingen met zich meebrengt in organisatorisch, sportief en economisch opzicht. "Samen met de overheid, clubs, belangenorganisaties en experts overleggen we over hoe we het voetbal in de verdere toekomst kunnen organiseren en coronaproof kunnen maken." Komende vrijdag bespreekt de KNVB met alle betrokkenen de verdere consequenties van het voornemen om dit seizoen niet uit te spelen.

Hockey- en tenniscompeties

Bij de KNHB had het bestuur gisterenavond al een besluit genomen over alle hockeycompetities: op alle niveaus worden de competities als niet afgerond beschouwd. Er worden geen kampioenen uitgeroepen en geen degradaties of promoties doorgevoerd.

De KNLTB had eerder nog hoop om de voorjaarscompetitie in mei te kunnen opstarten, maar concludeert na de persconferentie dat "ook een startdatum voor de zomer niet realistisch is", aldus een verklaring op KNLTB.nl. De tennisbond heeft daarom besloten de voorjaarscompetitie en jeugdcompetitie Tenniskids te verplaatsen naar het najaar: "Waarmee we hopelijk recht kunnen doen aan de ons zo bekende en geliefde competitiesfeer. De competitie is het hoogtepunt van tennisseizoen voor veel tennissers en verenigingen, want het clubleven bloeit daardoor op. Daarnaast is het voor veel spelers belangrijk voor hun sociale contacten en is het een bron van inkomsten voor de vereniging. Maar ook hier geldt, we moeten afwachten en hopen dat de maatregelen het tegen die tijd toe laten zo’n omvangrijke competitie te spelen."