Door het manifest ‘Bewegen is het nieuwe normaal’ van onder andere Joop Aberda en Erik Scherder staat een gezonde leefstijl vol in de aandacht. De initiatiefnemers hebben met hun oproep voor een wake-up call gezorgd, maar willen nu ook concrete stappen vooruit zien. In de vierde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice gaat Scherder in op de vraag wat overheden kunnen veranderen om Nederlanders meer te laten bewegen. In diezelfde podcast geeft Eric van der Burg, voormalig wethouder sport Amsterdam, ook zijn visie op preventiebeleid.
In zijn column schreef hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder ook al dat door COVID-19 het bevorderen van een actieve leefstijl extra noodzakelijk is geworden. Beweging zorgt nu eenmaal voor een beter afweersysteem en dat is een belangrijk middel in de strijd tegen het coronavirus en komende virussen. "Ons doel met het manifest is om eindelijk de stap te zetten dat bewegen een gewoon onderdeel van de dag wordt. Niet als iets bijzonders of iets wat zo nu en dan plaatsvindt, maar een dagdeel. Dat is het al lang niet meer en daar zijn al veel gezondheidsrampen aan gerelateerd geraakt", zegt Scherder in de podcast.
Het WHO heeft fysieke inactiviteit in 2016 zelfs tot een pandemie benoemt. "Dat kost wereldwijd 5,3 miljoen mensenlevens per jaar." Toch moet Scherder ook constateren dat in beleid nog weinig is gebeurd om daar een verandering in teweeg te brengen. Uit internationaal onderzoek komt naar voren dat dit thema blijft hangen door onvoldoende samenwerking op departementen als onderwijs, sport en economische zaken. "Je ziet wereldwijd: het lukt maar niet om daar een satéprikker doorheen te halen en te denken we gaan echt samenwerken." Dat is volgens Scherder een van de grote oorzaken waardoor actieve leefstijl als preventie nog niet eerder in beleid is vastgelegd.
"Als we nu niet een beleidsverandering doorvoeren dan blijft dat afweersysteem op een lager pitje staan"
Doordat het manifest op de actuele noodzaak aanhaakt ziet Scherder nu ook openingen ontstaan in Den Haag bij verschillende ministeries. "Als we nu niet een beleidsverandering doorvoeren dan blijft dat afweer op een lager pitje staan en dat betekent dat eventuele volgende virussen weer dezelfde kwetsbare groepen aanpakt. Dit is echt een haak die er niet eerder was en nu hopen we ook dat de overheid denkt: dit moet het keerpunt worden. Laat Nederland eens voorop lopen." Scherder heeft al gemerkt dat staatssecretaris Paul Blokhuis erg openstaat voor het idee om een grote stap te maken.
Eric van den burg, voormalig wethouder Sport in Amsterdam en nu Eerste Kamerlid voor de VVD, noemt in dezelfde podcast al een aantal punten om dat soort grote stappen te zetten met preventiebeleid. Hij denkt daarbij voor kinderen aan vijf keer per week beweegonderwijs door een vakleerkracht en het actief stimuleren van bewegen. Daar ziet hij door de coronacrisis al mooie kansen voor ontstaan. "Veel mensen gaan nu met de fiets of lopend naar het werk onder andere omdat ze het openbaar vervoer eng vinden. Het betekent ook dat we daar gebruik van moeten maken om te stimuleren dat ze dat ze doen. Dan zorg je dat mensen gezonder gaan leven en je bent tegelijkertijd de pandemie corona aan het bestrijden. Daarmee ben je ook bezig om, zoals Erik Scherder het noemt, de pandemie inactiviteit te bestrijden. Laat we het dus ook gebruiken als kans."
In de podcast schuift ook Natasja Groothuismink, wethouder zorg in Zaanstad, aan voor het gesprek over het realiseren van een gezonde leefstijl bij alle Nederlanders.
Luister de hele vierde aflevering van de Sport en Samenleving podcast op de website van Team Sportservice en op de bekende streamingplatforms.