Vitesse wil haar maatschappelijke betrokkenheid bij Arnhem vergroten. De Stichting Vitesse Betrokken, die in 2007 werd opgericht, maakte de afgelopen jaren al de beweging van projecten voor de harde kern supporters naar maatschappelijke programma’s in de wijken van Arnhem. De focus komt nu te liggen op kansenongelijkheid bij jongeren van 4 tot 27 jaar. Om meer impact op die jeugd te hebben heeft de Arnhemse Eredivisieclub een aantal concrete doelstellingen opgesteld, die door de hele club worden gedragen.
"Vitesse is een echte volksclub", zegt Martijn de Wild, manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Vitesse. De club voelt het daarom ook als haar verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij de stad. "Arnhem is een relatief arme stad waar helaas veel mensen met schulden en in armoede leven. Dan kun je als club zeggen: daar doen we niks mee, maar uiteindelijk heb je daar ook last van. Hoe beter we de stad op sociaal en economisch gebied kunnen helpen ontwikkelen, hoe beter dat is voor de club", zegt De Wild.
Voor Vitesse gaat de binding met Arnhem verder dan alleen rond wedstrijden en het eerste elftal. "Wij willen juist met de kracht die we hebben als club mensen proberen te binden." Uit ervaring met eerdere projecten vanuit Vitesse ziet De Wild dat de club drempelverlagend kan werken bij sociale problemen. "Je hebt niet de druk van 'ik ben werkloos' of 'ik ben te zwaar'. Je doet mee aan een project van Vitesse. Zonder dat deelnemers door hebben dat ze deelnemen omdat iets niet goed gaat, zijn ze ondertussen heel trots dat ze iets doen bij hun favoriete club."
Niet iedereen in Arnhem is voetballiefhebber of Vitesse-fan. Worden zij dan ook bereikt? "Met ons Vitesse GOALS programma richten we ons op de basisscholen. Dan bereik je dus alle kinderen in de wijk. Het is ook niet onze eerste doelstelling om mensen Vitesse-supporter te maken, maar het is meer vanuit de oprechte intentie om iets te beteken in hun levens." Omdat de club verwacht dat het meer verandering te weeg kan brengen bij jeugd, legt Vitesse Betrokken de komende jaren de focus volledig op jongere leeftijden. "Bij volwassenen is het toch iets lastiger iets te veranderen en jongeren staan daar meer voor open."
"We willen dat het door hele organisatie en de stad wordt gedragen. Dan is het makkelijker als je concrete doelstellingen met elkaar afspreekt"
De Arnhemse jeugd waar Vitesse zich op richt is van 4 tot 27 jaar. "We kiezen daarom heel bewust voor een gefaseerde en gestructureerde opbouw van de programma’s, waarbij we inspelen op de thema’s waar zij het meeste aan hebben en waar ze, doordat ze veelal in armoede opgroeien achterstanden op kunnen ervaren." Met Vitesse GOALS wordt de jongste groep (4 tot 12 jaar) bewuster gemaakt van een gezonde leefstijl, voeding en beweging. Voor de middelste groep (8 tot 17 jaar) heeft Vitesse het Hattrick-programma, wat gericht is op het structureel laten sporten van jongeren. Bij de oudste groep (18 tot 27 jaar) is het programma Vitesse Werkt! vooral gericht op het bestrijden van jeugdwerkloosheid met het aanleren van werknemersvaardigheden.
Deze brede aanpak is volgens De Wild redelijk vernieuwend in hoe Eredivisieclubs met hun MVO-beleid omgaan. "Ik denk dat PSV, Feyenoord en Vitesse redelijk voorop lopen met MVO. Bij Vitesse zien wij binding met de samenleving als bestaansrecht van onze club, in plaats van het vooral als PR te zien of te gebruiken. Veel clubs doen heel veel losse activiteiten met weinig impact." Vitesse heeft daarentegen in een meerjarenplan opgenomen welke impact het MVO-programma moet realiseren. "Dat hebben we helemaal laten doorrekenen. We gaan ambitieus te werk. We gaan aan de voorkant werken met doelstellingen in plaats van dat we achteraf zeggen wat we behaald hebben." De Wild is nu druk om de hele club van de supportersvereniging tot de businessclub achter die ambities te scharen. "Het moet een integraal programma worden. Onze directie draagt dit ook uit als doelstelling. Het is daardoor niet meer iets wat alleen vanuit Vitesse Betrokken komt, maar wordt door de hele club en community gedragen."
De maatschappelijke doelstellingen van Vitesse zijn realistisch, zegt De Wild. "Wij vinden dat als je dit op een serieuze manier wil doen dat moet je je ook committeren. We willen dat het door hele organisatie en de stad wordt gedragen. Dan is het makkelijker als je concrete doelstellingen met elkaar afspreekt. Hierin wordt er nauw samengewerkt met de gemeente Arnhem. We merken nu al dat best veel mensen enthousiast worden omdat het ambitieus is en dat het aansluit op wat er speelt in Arnhem."