Wat is de juiste route wanneer de samenleving in een breukvlak zit? Op welk kompas vaar je als leider of manager op het moment dat alle zekerheid weg lijkt te vallen? Hoe toon je leiderschap in een tijd waarin ontwikkelingen zo snel gaan dat je daar geen beleid of plannen op kunt schrijven? Het zijn van die acute vragen die nu door de coronacrisis opborrelen. Opleidingsinstituut Wagner speelt daar vanaf 12 mei op in met vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap met onder andere Gerard Kemkers als een van de inspirerende docenten. Programma expert Jildou Jongman: "Dit is het moment om interessante perspectieven te verzamelen en uit te wisselen met anderen."
Een vooruitziende blik en ondernemend vermogen zijn in deze tijden geen overbodige luxe. Om tot een visie op de toekomst te komen is het belangrijk om vragen te stellen. Daar moet wel ruimte voor zijn, zegt Jongman. "Mensen ervaren nu veranderingen in de organisatie, in het leven of binnen de branche, maar die ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel dat je daar ook nog geen concrete vragen bij kunt hebben met betrekking tot leiderschap. Het kan best dat je al een idee of een visie hebt, maar dat je omgeving geen tijd heeft om daar met jou over te sparren. Een diepere laag opzoeken, dat is precies wat we met deze masterclasses willen doen."
In vier online Masterclasses duiken docenten en experts in het thema duurzaam leiderschap. Daarbij gaat het om leiderschap als middel en persoonlijk leiderschap. "We belichten de beide kanten van leiderschap: wat gebeurt er in de wereld en hoe ga je om met het feit dat ontwikkelingen zo snel opvolgen dat je daar geen beleid of plannen op kunt schrijven? Wat doet dat met jou als mens? Hoe ga jij daar mee om en hoe toon je leiderschap? Die persoonlijke focus is belangrijk in deze reeks. Het gaat om visie ontwikkeling. Je kan een crisis misschien beter te baas zijn met een visie dan met een plan."
Deze Masterclasses worden voor de derde keer georganiseerd door Wagner. Vorig jaar was het thema nog toekomstig leiderschap in de sport, maar nu wordt duidelijk breder gekeken. “Als het om toekomstig leiderschap gaat maakt het niet uit of je het over sport of bijvoorbeeld gezondheidszorg hebt. De docenten hebben ook een breder perspectief. De sport is misschien juist ook gebaat bij breder perspectief. Leiderschap is zo’n universeel begrip, dat kun je prima los zien van sport”, legt Jongman die keuze uit.
In de derde masterclass met als onderwerp ‘vitaliteit ontwikkelen’ neemt evengoed een docent het woord met een duidelijke sportachtergrond: Gerard Kemkers. De voormalig schaatscoach heeft volgens Jongman een duidelijke visie op leiderschap en talentontwikkeling. “Voor leiderschap moet je misschien ook een bepaald talent hebben en weten te ontwikkelen. Dan moet je daar soms ook actief op investeren.” Kemkers wordt in die masterclass afgewisseld door Angelique Groot, marketeer bij het Gelderse Vallei Ziekenhuis. “Zij kan mooie voorbeelden geven van hoe in de medische zorg tijdens deze crisis leiderschap is getoond.”
"Het gaat in deze Masterclasses om visie ontwikkeling. Je kan een crisis misschien beter te baas zijn met een visie dan met een plan"
De reeks zal op 12 mei starten met een global update van professor Philip Wagner, waarin hij de deelnemer thuis meeneemt in de grote ontwikkelingen in de wereld. Egbert Mulder gaat in die sessie met het thema circulair leiderschap juist terug naar de kern op veel individueler vlak. In de tweede masterclass op 19 mei staat het thema 'leiderschap in een ongrijpbare wereld centraal', waarbij Leen de Waal een begrip als 'rapid complexity' toelicht en Ingrid Huting de toehoorders uitdaagt te reflecteren op bewustzijn en zingeving. In de afsluitende Masterclass op 10 juni staat het thema 'Good governance' centraal. Daarbij zal Wim Dubbink in gesprek gaan over ethisch handelen en moraliteit. Jongman: "Hij vraagt zich vooral af: past onze moraal zich ook aan op deze snelle ontwikkelingen?" Philip Wagner sluit de serie af met verschillende perspectieven op het belang van governance.
De Masterclasses Toekomstig Leiderschap worden online gegeven vanuit Studio Wagner, dat het opleidingsinstituut speciaal heeft opgezet om in een virtuele omgeving bijeenkomsten te organiseren. Daarnaast heeft Wagner een kennisplatform ingericht om de deelnemers met elkaar in contact te brengen. "Omdat we die uitwisseling zo belangrijk vinden kunnen deelnemers aan de masterclasses later in het jaar ook een van onze fysieke kennisbijeenkomsten bijwonen. Zeker als mensen via de masterclasses met elkaar in contact komen en ergens over willen doorpraten kan dat een extra boost van zo’n inputmoment zijn."
Ga voor meer informatie en direct aanmelden naar Wagner.nl