De infrastructuur van Sport Data Valley (SDV) gaat vanaf 31 maart verder onder de vlag van het Mulier Instituut. Daarmee gaat de nationale data infrastructuur voor sport- en beweegdata een volgende fase in. Toen het ministerie van VWS zich eind vorig jaar terugtrok als financier, moest Margot van Beusekom, directeur van Sport Data Valley, alle noodscenario’s uit de kast halen. In Mulier Instituut vond ze een logische partij om de infrastructuur over te nemen. Dat vijftien organisaties uit de sport bereid zijn gevonden financieel bij te dragen, was voor directeur Remco Hoekman de bevestiging voor het draagvlak voor Sport Data Valley en de overname door Mulier Intituut.
Sport Data Valley is sinds 2018 ontwikkeld op initiatief van Sportinnovator en in samenwerking met de TU Delft, de universiteit Leiden, de VU Amsterdam, de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam. Na afloop van de initiële projectfinanciering werd het plan opgevat om van Sport Data Valley een maatschappelijke stichting te maken, met Van Beusekom als directeur. "Alle partijen in de sector waren het over eens dat het platform publiek gefinancierd moest blijven om het maatschappelijke en neutrale karakter van de infrastructuur te behouden. Daar ben ik twee jaar mee bezig geweest met ministerie van VWS om dat voor elkaar te krijgen. Ondanks steunbetuigingen vanuit de gehele sector richting het ministerie is besloten – met het oog op de bezuinigingen in de sector – de financiering aan Sport Data Valley per 2025 stop te zetten."
Van Beusekom kreeg dat bericht eind november. "Toen heb ik gezegd: we gaan het niet laten gebeuren dat we de infrastructuur die met zoveel zorg is opgebouwd en waar veel vraag naar is, moeten opdoeken. Ik heb daarom de noodscenario’s uit de kast getrokken en daarbij was de beste optie om het bij een andere maatschappelijke organisatie in de sport onder te brengen. We hebben toen gekeken wat we minimaal nodig hebben om die infrastructuur levend te houden. Met dat rekensommetje ben ik op zoek gegaan naar een partij die het over wil nemen, plus partijen die het willen ondersteunen."
"Het zou zonde zijn om deze infrastructuur verloren te laten gaan. Dat zou echt kapitaalvernietiging zijn"
Toen Remco Hoekman ter ore kwam dat de toekomst van Sport Data Valley onzeker was, wist hij snel dat Mulier Instituut moest instappen. "Het zou zonde zijn om deze infrastructuur verloren te laten gaan. Dat zou echt kapitaalvernietiging zijn. En het zou veel organisaties in het veld in problemen brengen, omdat projecten afhankelijk zijn van de SDV-infrastructuur."
Hoekman en Van Beusekom gingen vervolgens langs allerlei organisaties in de sport om het platform volledig gefinancierd te houden. Die zoektocht startten zij in de wetenschap dat alle partijen in de sport geraakt worden door bezuinigingen vanuit Den Haag. Toch was voor het einde van het jaar alles al zo goed als rond door de steun van vijftien kennisinstellingen en organisaties als NOC*NSF, de VSG, POS, de Beweegalliantie, ZonMw en Sportinnovator. "Voor ons was de steun vanuit het veld erg belangrijk", aldus Hoekman. "En we merkten veel steun voor deze overname. Dat we de financiering hebben kunnen verdelen over de hele sector, laat zien dat er draagvlak is voor de infrastructuur en de overstap naar Mulier Instituut."
Van Beusekom ziet in de overname door Mulier Instituut ook een bevestiging van een eerder ingezette koerswijziging. "We waren echt een platform voor topsport en sporttechnisch onderzoek, maar de groei aan impact zit aan de maatschappelijke kant van sport en bewegen. Toen ik voor het eerst bij Remco aan tafel zat in 2022 was SDV voor Mulier niet interessant, omdat het te veel topsport was. Dat hij nu wél interesse heeft, betekent ook dat we geslaagd zijn in het verbreden van de positionering. Dat is ook te zien aan alle partijen die meedoen."
Hoekman kwam snel tot de conclusie dat Sport Data Valley naadloos aansluit bij de kernwaarden van Mulier Instituut: beleidsmatig relevant en wetenschappelijk verantwoord, en onafhankelijk en neutraal. Verder zag de directeur van het Mulier Instituut al direct raakvlakken met de organisatiemissie om bij te dragen aan de ontwikkeling van goed onderbouwd beleid in de sector. "Je hebt data en kennis nodig om de beleidsontwikkeling in de sector verder te ontwikkelen", aldus Hoekman. In de net afgeronde strategie had het Mulier Instituut al opgeschreven dat het van plan is om meer met de eigen data te gaan doen. "Daar past de SDV-infrastructuur natuurlijk perfect bij. We zien onszelf als een centrale speler in het datalandschap van sport en bewegen en dat kunnen we verder versterken door deze infrastructuur over te nemen."
"Dat Mulier Instituut nu wél interesse heeft, betekent ook dat we geslaagd zijn in het verbreden van de positionering van SDV. Dat is ook te zien aan alle partijen die meedoen"
Een ander doel ziet Hoekman in het verder versterken van de samenwerking in het veld. "Net als andere organisaties in het veld wordt ook het Mulier Instituut getroffen door bezuinigingen. Het versterken en uitbouwen van samenwerkingen in het veld is in ieders belang om met minder middelen toch zoveel mogelijk te bereiken. Die samenwerking willen we breder oppakken en verder stimuleren en daar past de overname van de SDV-infrastructuur ook bij. Er werd vanuit SDV goed samengewerkt met veel partijen. De infrastructuur brengt ons zo nog meer in contact met het hele veld."
Van Beusekom benadrukt dat ook topsport-, sporttechnische- en sportmedische onderdelen als Coach-in-Control, een dashboard voor coaches om sporters te monitoren, behouden blijven. Maar zelf gaat Mulier Instituut door de overname geen bewegingswetenschappelijk onderzoek doen gericht op topsport, geeft Hoekman aan. Hij ziet daarentegen wel nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het beleidsonderzoek. "We hebben veel data die we breder toegankelijk willen maken. Denk aan data van bijvoorbeeld panels met sportambtenaren van gemeenten of aan sportaanbieders. De SDV-infrastructuur kan daarbij helpen. Het biedt voor ons nieuwe mogelijkheden om te kijken of we die data goed bij elkaar kunnen brengen en goed kunnen ontsluiten. We willen het goede voorbeeld geven en anderen inspireren om de data die beschikbaar is in het sport en beweeglandschap te delen en te gebruiken, om daarmee meer antwoorden te vinden op beleidsvragen die er zijn op lokaal, regionaal en provinciaal niveau."
In het verlengde daarvan ziet Hoekman ook mogelijkheden om het eigen ai-beleid dat in ontwikkeling is te versterken. "SDV was al best ver met ai en wij kunnen dat meenemen in onze plannen om te blijven innoveren met onderzoeksmethoden en oog te houden voor andere toepassingen van ai.” Van Beusekom is blij te horen dat het Mulier Instituut die stap wil zetten. "Binnen SDV draaien al verschillende ai-modellen. We hebben bijvoorbeeld SportGPT gemaakt met alle beschikbare sportdata. Dat doen we vooral om de markt aan te jagen en de sector mee te nemen. Ik ben blij dat Mulier daar ook stappen in wil zetten en de sector wil prikkelen. Er liggen genoeg mogelijkheden op dat vlak."
Dennis van Kooij gaat mee over naar Mulier Instituut. Van Beusekom: "Hij is vanaf de start betrokken en een constante factor voor de technische kant en de projecten. Van de rest van het team heb ik al afscheid genomen." Van Beusekom en Hoekman zien de toekomst voor de SDV-infrastructuur positief in. "De vijftien partijen uit het veld hebben een toezegging gedaan voor de eerste twee jaar, maar voor de jaren daarna was dat vanwege de financiële onzekerheid niet mogelijk", aldus Hoekman. "Dat betekent ook dat we ons de komende twee jaar hard gaan inzetten voor een duurzaam maatschappelijk financieringsmodel zodat we de infrastructuur tot in lengte van dagen in leven kunnen houden."
Foto: Mulier Instituut