Wat is de positie van vrouwen in de Nederlandse sport? Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) beantwoordde Mulier Instituut die vraag met een infographic. Daarin verzamelden de Mulier-onderzoekers gegevens over vrouwen in de sport: van sportdeelname en olympische medailles tot de vertegenwoordiging in leidinggevende functies in de sport. Het meest opvallende is dat bij de besturen van sportbonden duidelijk een opmars van vrouwen te zien is.
Mulier Instituut verzamelde uit verschillende onderzoeken en bronnen onderzoeksgegevens over de positie van de vrouwen. Als het gaat om de sportdeelname wordt duidelijk dat vrouwen ongeveer even vaak als mannen sporten: 54% van alle vrouwen sport wekelijks ten opzichte van 57% van de mannen. Bij lidmaatschappen van sportbonden is die verdeling minder gelijk: op basis van de ledenaantallen van NOC*NSF wordt duidelijk dat 33% van de leden van sportbonden vrouw is. Bij het overgrote deel van de bonden (71%) bestaat het ledenbestand voor 60% of meer uit mannen. Slechts 8% van de bonden heeft meer dan 60% vrouwelijke leden.
Onderzoekers Sanne van der Meer en Agnes Elling hebben verder ook gekeken naar vrouwen op leidinggevende posities. Wat daarbij opvalt is dat het aantal vrouwelijke bestuurders van olympische sportbonden van 10% in 2002 steeg naar 34% in 2025. De functie van bondscoach wordt daarentegen voornamelijk door mannen uitgevoerd: slechts 16% van de bondstrainers is vrouw.
Het meest zorgwekkende cijfer uit de infograpic gaat over grensoverschrijdend gedrag. 32% van de vrouwen gaf in een onderzoek aan in het afgelopen jaar seksueel grensoverschrijdend gedrag mee te hebben gemaakt. Daarnaast zijn seksistische grappen ook nog veel voorkomend in de (verenigings)sport: 51% van de leden van sportverenigingen hoort wel eens grappen of negatieve opmerkingen over vrouwen. De onderzoekers merken hierbij op dat dit percentage hoger is dan grappen of negatieve opmerkingen over andere bevolkingsgroepen.
Bekijk de infographic hieronder:
Bron: Mulier Instituut