Frans Oosterwijk

Frans Oosterwijk is Hoofdredacteur van het vakblad Sport & Strategie.

Door Frans Oosterwijk

"Alle alarmbellen gaan af en het beleid kabbelt"

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer voor de tweede keer een motie aan waarin minister van sport Conny Helder wordt verplicht werk te maken van een Sportwet. De eerste keer lapte de minister de motie aan haar laars. Dat kan ze niet nog eens maken, zou je zeggen. In haar weerstand tegen een Sportwet wordt de minister gesteund door de twee grootste belangenorganisaties in de sport: NOC*NSF als het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). In een interview met Frans Oosterwijk voor vakblad Sport & Strategie legde SP-Kamerlid Michiel van Nispen, mede-indiener van de motie, nog maar eens de noodzaak van een Sportwet uit.

"Wij willen maatwerk leveren voor álle bridgers, leden en niet-leden"

Als binnensport behoort bridge tot de sporten die door corona hard zijn getroffen. Ook de gemiddelde hoge leeftijd van de beoefenaars speelt de sport niet in de kaart. Een nieuwe (digitale) strategie moet redding bieden voor de Nederlandse BridgeBond (NBB), die zich afvraagt of ze wel ‘bond’ moet blijven en of community geen veel betere term is om alle bridgers samen te brengen. "Eén bridge-community, 500.000 bridgers verbonden door de liefde voor een springlevende sport, dat is ons doel voor 2032", aldus directeur Berit van Dobbenburgh eerder in vakblad Sport & Strategie.

"Het Nationaal Fonds voor de Sport is van en voor iedereen"

In 2020 ging er 5,6 miljard euro aan geefgeld om in ons land: geld van fondsen, bedrijven, kansspelen, huishoudens en uit nalatenschappen. Ongeveer 9 procent, 516 miljoen euro, komt terecht in de sector sport en recreatie. Hiervan gaat slechts 2 tot 3 proces naar sport en bewegen. Die 2 tot 3 procent verhogen naar 4-5, procent, dat is het eerste doel van het recent opgerichte Nationaal Fonds voor de Sport, aldus Esther Roelofs, de afgelopen twee jaar ‘kwartiermaker’ van het nieuwe fonds. Geen cent ervan is bestemd voor topsport. Het nieuwe fonds is een overkoepelend fonds dat de maatschappelijke kracht van sport promoot en met het geld dat binnenkomt sportinitiatieven gericht op verbinding, cohesie en inclusie wil ondersteunen.

"Meer ministeries aangesloten krijgen op sport, dat is de truc voor de komende jaren"

Lange tijd was de ondernemende sport onzichtbaar voor politiek Den Haag. Zeker vergeleken bij NOC*NSF, de koepel van de verenigingssport. Die tijd is voorbij. De ondernemende sport heeft zich verenigd: Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) is opgericht en hard gegroeid, zowel in omvang als in zelfbewustzijn, en praat mee over sportontwikkeling in ons land. Lodewijk Klootwijk, directeur-bestuurder van POS: “Samen met NOC*NSF, de Maatschappelijke Organisaties in de Sport en de Sportbedrijven vertegenwoordigen we het aanbod van sport in Nederland en we hebben elkaar hard nodig om het land na corona weer aan het bewegen te krijgen! Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat de sport werkelijk impact heeft in Den Haag.”

"Ook buiten de sport is er winst te halen voor de sport"

Marc van den Tweel (57) volgde 1 oktober 2021 Gerard Dielessen op als algemeen directeur van NOC*NSF. Een halfjaar later ligt zijn eerste proeve van bekwaamheid op tafel: de Sportagenda 2032, met als slogan ‘Nederland het sportiefste land ter wereld’. In een uitgebreid interview met vakblad Sport & Strategie vertelt Marc van den Tweel over de totstandkoming van deze ambitie en over de lobby van de sportsector richting politiek Den Haag om (veel) meer in sport en bewegen te investeren.

"Papendal is de meest logische plek voor een Nationaal Indoorcentrum"

Nederland kent een lappendeken aan indooraccommodaties voor de sport, maar het ontbreekt aan een groot, nationaal indoorcentrum, met een capaciteit van 5 à 10.000 toeschouwers. Daar zouden sporten als atletiek, turnen, handbal, korfbal, judo, basketbal en volleybal hun topwedstrijden en -evenementen kunnen organiseren. Sjors Röttger (hij nam vorig jaar afscheid als algemeen directeur van het Nederlands Handbal Verbond), bond de kat de bel aan en lanceerde in 2018 daartoe een plan, dat echter weinig respons kreeg. Hoe wordt daar nu over gedacht? In deel 2: Kees Roodenburg (KNKV) en Ad Roskam (Atletiekunie).

Een nationaal indoorcentrum voor de Nederlandse sport?

Nederland kent een lappendeken aan indooraccommodaties voor de sport, maar het ontbreekt aan een groot, nationaal indoorcentrum, met een capaciteit van 5 à 10.000 toeschouwers. Daar zouden sporten als atletiek, turnen, handbal, korfbal, judo, basketbal en volleybal hun topwedstrijden en -evenementen kunnen organiseren. Sjors Röttger (hij nam vorig jaar afscheid als algemeen directeur van het Nederlands Handbal Verbond), bond de kat de bel aan en lanceerde in 2018 daartoe een plan, dat echter weinig respons kreeg. Hoe wordt daar nu over gedacht? In deel 1 pleit Michel Everaert (Nevobo) voor een compacte 'blokkendoos' voor de klassieke zaalsporten.

EuroGames, sportfeest voor de Europese lhbti-community

Van 27 tot en met 30 juli vinden in Nijmegen de EuroGames plaats, de Europese variant van de mondiale Gay Games. Het programma omvat zeventien sporten, in de deelnemerscategorieën man, vrouw en non-binair. Vanwege de vele gevoeligheden van en over de lhbti-gemeenschap best een lastig te organiseren evenement, vertelt projectmanager Joost van Wijngaarden, zelf heteroseksueel. “Je leert stil te staan bij zaken waar je eerder nooit bij stilstond.”

European Company Sport Games na 45 jaar terug in Nederland

Vanaf woensdag beginnen de European Company Sport Games op Papendal (22-27 juni). De Provincie Gelderland merkt bij dit sportevenement dat de coronapandemie nog niet echt ten einde is. Op het de mede door de provincie georganiseerde en gefinancierde 'mini Olympische Spelen' voor bedrijfssport zullen geen 5.000 deelnemers komen opdagen, maar 3.500. "De schrik zit er bij bedrijven kennelijk nog steeds in", concludeert Jan Markink, sportgedeputeerde van Provincie Gelderland.

"Doel is Nederland tot de top tien van esportslanden te laten behoren"

Eindelijk is er eendracht in de esportswereld en heeft NOC*NSF het zo gewenste aanspreekpunt in die branche. Eind oktober 2021 werd de Branchevereniging Esports Nederland opgericht en het eerste bestuur gekozen. Voorzitter is de Rotterdamse evenementenorganisator Willem Noordzij. "We willen de sector versterken met als doel Nederland een van de sterkste esportslanden ter wereld te laten worden. Maar onze missie is ook om gaming geaccepteerd te krijgen en de jeugd die esports en gaming als hobby en sport neemt, te faciliteren en ze de kans te geven om dat te doen."

Hoe de KNBB in coronatijd voor betrokkenheid bij de achterban zorgde

Biljarter Dick Jaspers werd afgelopen maand voor de vijfde keer wereldkampioen driebanden. Een flinke opsteker voor de Nederlandse biljartsport en de KNBB. Zeker in een jaar waarin de competities van zowel pool, snooker, carambole en driebanden grotendeels stillagen. "Dat heeft veel pijn gedaan, in organisaties, maar ook bij spelers, clubs, vrijwilligers. Mensen snakken ernaar weer te kunnen spelen, niet alleen vanwege het sportieve aspect, de competitie, maar vooral ook om het sociale aspect", blikt KNBB-directeur Willem La Rivière in een interview met vakblad Sport & Strategie terug op het voorbije coronajaar. "We hebben dit jaar 7 procent minder inschrijvingen voor onze competities. Slechts 7 procent ben ik geneigd te zeggen, na een vrijwel biljartloos seizoen."

"Met stille diplomatie bereiken we meer"

Op 20 mei jl. kwam het inmiddels demissionaire kabinet met de boodschap dat het beweegbeleid prioriteit moet krijgen, maar boter bij de vis werd nog niet geleverd. Wordt het daarom geen tijd om de Nationale Sportweek (dit jaar van 17 tot 26 september) te ontdoen van zijn vrijblijvende karakter en op Prinsjesdag een Mars op Den Haag te organiseren? Erik Lenselink, manager Corporate Affairs van NOC*NSF: "Er met een gestrekt been ingaan is niet per se een effectieve strategie."

"Als we uit de crisis komen gaat de sport daar als eerste sector van profiteren"

Veel clubs en sportorganisaties hebben de neiging het hoofd te laten hangen en de coronacrisis uit te zitten in lethargie en zelfbeklag, signaleert Frank van den Wall Bake. Natuurlijk, er is leed, sportief en commercieel. Maar dat is geen reden om de hoop te laten varen en niet vooruit te kijken. In een interview met vakblad Sport & Strategie geeft de nestor van sportmarketing tips en adviezen aan sportorganisaties om het lot in eigen hand te nemen en sterk te staan voor de tijd ná corona.

"Iedereen begreep dat een schaatsbubbel maar op één plek in de wereld kon"

De schaatsbubbel in Thialf was in januari en februari het epicentrum van het internationale schaatsen. Alle belangrijke prijzen van het seizoen werden verdeeld in Heerenveen: de EK sprint en de EK allround, twee wereldbekerwedstrijden en de WK afstanden. Frans Oosterwijk maakte voor vakblad Sport & Strategie een uitgebreide reconstructie van de totstandkoming van deze schaatsbubbel met organisator Patrick Wouters van den Oudenweijer van House of Sports. Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB vertelt over de internationale lobby in de schaatswereld.

De generatie van '78 over het jaar 2020

Behalve hun leeftijd en een topsportverleden delen Rudmer Heerema, Merijn Zeeman en Pieter van den Hoogenband ook een uitgesproken kijk op belang en functie van (top)sport. In SX, het kantoor van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven, spraken ze over het voorbije sportjaar, ieders vak en de belangrijkste sporttopics in deze tijd van corona. In deel 3 van een drieluik: een terugblik op het jaar 2020.