Frans Oosterwijk

Frans Oosterwijk is Hoofdredacteur van het vakblad Sport & Strategie.

Door Frans Oosterwijk

De generatie van '78 over het leven na topsport

Behalve hun leeftijd en een topsportverleden delen Rudmer Heerema, Merijn Zeeman en Pieter van den Hoogenband ook een uitgesproken kijk op belang en functie van (top)sport. In SX, het kantoor van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven, spraken ze over het voorbije sportjaar, ieders vak en de belangrijkste sporttopics in deze tijd van corona. In deel 2 van een drieluik: het leven na hun topsportcarrière.

De generatie van '78 over topsportmentaliteit

Behalve hun leeftijd en een topsportverleden delen Rudmer Heerema, Merijn Zeeman en Pieter van den Hoogenband ook een uitgesproken kijk op belang en functie van (top)sport. In SX, het kantoor van sportmarketingbureau Triple Double in Eindhoven, spraken ze over het voorbije sportjaar, ieders vak en de belangrijkste sporttopics in deze tijd van corona. In deel 1 van een drieluik: hun gedeelde topsportmentaliteit.

"Betrek ouderen bij je club, haal ze naar je toe"

Begin dit jaar, nog voor het uitbreken van de corona-pandemie, bracht de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (Raad RVS) een rapport uit over de maatschappelijke positie van ouderen. Met het rapport getiteld 'De derde levensfase: het geschenk van de eeuw' wil de Raad meer nadruk leggen op ouderen die verbonden willen blijven met de samenleving. In een interview met vakblad Sport & Strategie legt voorzitter Jet Bussemaker het advies verder toe in het licht van de coronacrisis.

"Clubkadercoaches geven een kwalitatieve upgrade aan sportverenigingen"

Afgelopen jaar zijn met steun van het Ministerie van VWS 32 Proeftuinen Clubkadercoaches opgezet om te experimenteren met de inzet van buurtsportcoaches als clubkadercoaches. Erik Lenselink, manager Corporate Affairs bij NOC*NSF, vertelde eerder in het vakblad Sport & Strategie dat dit project voor NOC*NSF cruciaal is met het oog op het verder professionaliseren van de verenigingssport in Nederland. Het maximaal toerusten van sportclubs om alle maatschappelijke taken en verwachtingen te vervullen zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden, stelt hij. “Hoe kunnen we onze verenigingen, sporttechnisch en bestuurlijk, helpen en versterken?”

"De clubkadercoach kan de sport van binnenuit versterken"

In het in 2018 gesloten Nationaal Sportakkoord wordt het ondersteunen van trainers en coaches bij sportverenigingen als een belangrijke prioriteit gezien. Door buurtsportcoaches in te zetten als clubkadercoach kunnen trainers en coaches beter worden begeleid, met als doel het sportplezier van hun pupillen te vergroten en uitstroom te beperken. Vorig jaar werd met steun van het Ministerie van VWS 32 Proeftuinen Clubkadercoaches opgezet om buurtsportcoaches met deze nieuwe rol te laten kennismaken. Erik Lenselink vertelde eerder in het vakblad Sport & Strategie over de rol die NOC*NSF speelt vanuit het Sportakkoord bij de professionalisering van sportverenigingen.

Diversiteit is bij NOC*NSF een mannenzaak

Het bestuur van NOC*NSF, waarvan de eerste voorloper, NOC, werd opgericht in 1912, is van oudsher een mannenclub. De eerste vrouwelijke bestuurders waren Anneke le Coultre-Foest en Marie-Anne Herben Stribos in 1981. In 2003 werd Erica Terpstra voorzitter van NOC*NSF. In de acht jaar dat ze aan het roer stond maakte de bij sporters, media en publiek zeer populaire Terpstra bijna in haar eentje 100 jaar vrouwelijke achterstelling goed.

"Het landsbelang is in het geding"

Scholen moeten kinderen elke dag twee keer een half uur laten bewegen, naast de gewone gymles. Met oefeningen tijdens de les, activiteiten tijdens de pauzes en na school met sport- en beweegprogramma’s onder leiding van buurtsportcoaches, kunnen ze hun leerlingen een gezondere leefwijze aanleren en fitter en socialer maken.