Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

Steeds meer kampioenen krijgen een koninklijke onderscheiding

De Nederlandse medaillewinnaars in Tokio worden vandaag door koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontvangen. Het zal ongetwijfeld koninklijke onderscheidingen regenen. De echte geluksvogels krijgen er ook nog een straatnaam bij.

De eerste vrouw in een olympische marathon werd bespuugd en bekogeld

Zaterdag is de olympische marathon voor vrouwen. De eerste vrouw die een marathon liep was de Griekse Melpomene. Zij liep illegaal mee in de olympische marathon van 1896 in Athene.

Je kan ook aan sport doen om levens te redden

Arno Kamminga heeft olympisch zilver gewonnen op de honderd meter schoolslag. Zijn sportieve carrière begon als reddingszwemmer en daarmee zet hij een traditie voort, die in 1900 begon bij Eduard Meijer.

Oorlogssport lacrosse wil in Nederland niet aanslaan

Deze week begint het EK lacrosse in het Poolse Wroclaw. Lacrosse was een demonstratiesport tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Ondanks indianenverhalen, zorgde het niet voor een doorbraak van de sport in Nederland.

Vergeten voetbalheld Henri Dénis was grootste cokehandelaar van het land

Vijftig jaar geleden overleed Henri Dénis, de beste Nederlandse voetballer uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De 'meester op de vierkante meter' is de enige voetballer die de olympische eed heeft afgelegd. Na zijn sportcarrière werd hij een gewiekst zakenman en had hij enkele jaren de leiding over de Nederlandse Cocaïnefabriek (NCF) in Amsterdam.

Suzanne Lenglen was groter dan Wimbledon

Precies een eeuw geleden nam Wimbledon afscheid van zijn oude locatie aan de Worple Road in Londen. De Franse tennissensatie Suzanne Lenglen was zo populair geworden dat dit evenement moest verhuizen naar iets groters.

Amsterdam wilde al in 1921 een EK voetbal organiseren

Het EK voetbal zit erop voor de Johan Cruijff Arena. En dat precies honderd jaar nadat Amsterdam heel ver was om het eerste Europese kampioenschap voor landen te organiseren, zo ontdekte Rugnummers. Het had de herstart moeten zijn van het voetbal na de Eerste Wereldoorlog.

De TT Assen begint aan de negentigste editie

Een vaste traditie in de Nederlandse sport is de jaarlijkse TT in Assen. Vrijdag gaat de negentigste editie van de TT Assen van start. De eerste was op 11 juli 1925, ondanks aanvankelijke tegenstrubbelingen van de overheid.

Het stadionjubileum tijdens het jubileum-EK

De Johan Cruijff ArenA bestaat deze zomer 25 jaar. Door een samenloop van omstandigheden (lees: corona) valt dat bijna samen met het EK voetbal. Rugnummers viert feest.

Het EK hockey van 1938 in het Wagener Stadion

Het EK hockey in het Wagener Stadion is in volle gang. In 1938 werd dat stadion geopend met een vierlandentoernooi, dat toen al een hockey EK werd genoemd! De organisatie had met alles rekening gehouden, behalve met gelijkspel in de finale.

Het jubileumjaar van het Nederlandse basketbal dat niemand viert

Het Nederlandse 3x3-mannenteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen, een nieuw hoogtepunt in het jubileumjaar dat niemand viert. De NBB kan gelukkig nog snel een speciaal shirt maken voor de nationale teams met de tekst Oranje Lions 1946 – 2021.

De Grote Mediaoorlog van 2021 barst los met sportzomer

De NOS heeft woensdag de perspresentatie over de komende sportzomer, met evenementen als het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Daarmee verklaren we de Grote Mediaoorlog van 2021 officieel voor geopend.

De zwarte trui in de Giro: de nederlaag als overwinning

Precies 75 jaar geleden werd in de Ronde van Italië voor de eerste keer gestreden om de zwarte trui, voor de wielrenner die op de allerlaatste plaats staat in het algemeen klassement. Vooral de Italiaan Luigi Malabrocca schiep er een bijzonder genoegen in om meesterlijk te verliezen, om zo de maglia nero mee naar huis te nemen.

Nederlandse vrouwen maakten van EK zwemmen in Utrecht een succes

In Boedapest zijn de Europese kampioenschappen zwemmen in volle gang. Utrecht was in 1966 gastheer van dit toernooi. Het waren de nationale zwemvrouwen die er toen voor zorgden dat Nederland goed voor de dag kwam.

Deze 143 voetballers sneuvelden tijdens de verdediging van hun land

Tijdens de Nationale Dodenherdenking staat ook een aantal voetbalclubs stil bij hun omgekomen leden. Daar zaten heel veel voetballers bij, die sneuvelden na de Duitse inval. Voor de eerste keer is daar een overzicht van gemaakt.