Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

Vijf wissels per voetbalwedstrijd is nog steeds veel te weinig

De internationale voetbalspelregelcommissie IFAB beslist deze week of er voortaan vijf wissels per wedstrijd worden toegestaan. Rugnummers vindt dit voorstel nog veel te conservatief.

Feyenoord was niet blij met het clublied "Hand in hand"

Precies zestig jaar geleden verscheen de single Hand in Hand, Kameraden van Jacky van Dam. Dat groeide uit tot hét clublied van Feyenoord, tot frustratie van het clubbestuur.

Theo Stevens overleden, de eerste hoogleraar sportgeschiedenis van Nederland

Theo Stevens is vorige week maandag op 83-jarige leeftijd overleden. In 2004 was hij de eerste Nederlandse hoogleraar sportgeschiedenis, met een zeer vooruitziende blik.

Het vergeten werelduurrecord van een vergeten verzetsheld

De Britse wielrenner Alex Dowsett wil vandaag het werelduurrecord verbeteren. Hopelijk wordt het direct erkend, want bij verzetsheld Jan van Hout duurde dat maar liefst 75 jaar.

Het vergeten EK korfbal van 1956

Het EK korfbal wordt deze week in België gespeeld. De eerste editie was in 1998 in Portugal. Officieel dan, want Rugnummers gaat veel verder terug in de geschiedenis.

Rennen of wandelen: wanneer was de eerste marathon van Rotterdam?

Komend weekend is de NN Rotterdam Marathon. Volgens de officiële geschiedschrijving was in 1908 de eerste marathon in Rotterdam. Volgens Rugnummers gebeurde dit vijftien jaar eerder met een winnaar met de toepasselijke achternaam Runaway.

De eerste dovensporters van Nederland

Op 18 oktober begint in Amsterdam het Europees Kampioenschap Schaken voor doven. Dat is bijna honderd jaar nadat Heiny van der Heijden grote successen boekte op het eerste internationale dovensportevenement ooit.

De spannendste Klassieker die nooit werd gespeeld

De Klassieker bestaat deze week precies honderd jaar. Bijna vijftig jaar geleden was er een aanzienlijke kans dat Ajax en Feyenoord elkaar in Europees verband zouden treffen. Het werd de spannendste Klassieker, die nooit werd gespeeld.

De eerste Nederlander die Parijs-Roubaix won

Zondag wordt voor de 118e keer Parijs-Roubaix verreden. In 1964 won Peter Post als eerste Nederlander deze koers. De Amsterdamse slagerszoon reed in een recordtempo en had hierna de hoop wereldkampioen te worden.

Het namenmonument van het Nederlandse voetbal

In Amsterdam is het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Iets vergelijkbaars deed de KNVB in 1949 voor de 2212 voetballers die waren omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam staat de naam van een legendarische Hongaarse voetballer genoemd, die bij de KNVB dan weer niet staat vermeld.

Hoe Haarlemse honkballers werden opgelicht door Italianen bij de Europa Cup

Het EK honkbal wordt deze week in Italië gehouden. Indien het Nederlandse team met succes zijn titel verdedigt, moet het wel even opletten of het de goede trofee ontvangt. In 1966 werden de Haarlem Nicols namelijk nog opgelicht door de Italianen na het winnen van de Europa Cup.

Het jubileum dat niemand viert: Nederland 100 jaar evenementenland

Nederland presenteert zich graag als een evenementenland. Deze geschiedenis gaat terug tot het EK roeien van 1921 in Amsterdam, deze week exact een eeuw geleden. Er is alleen niemand die het weet.

De monsterzege van Oranje op Noorwegen in 1972

Het Nederlands elftal speelt woensdag tegen Noorwegen. In 1972 werd dat land met 9-0 verslagen, de grootste zege ooit in een WK-kwalificatiewedstrijd. Dat was op zich geen wereldprestatie, want de Noren speelden voor een zak knikkers en een tegoedbon.

De grote invloed van Esther Vergeer op de Nederlandse gehandicaptensport

Vanaf vandaag komt de Nederlandse paralympische ploeg in actie, onder leiding van chef de mission Esther Vergeer. Door haar prestaties is de Nederlandse gehandicaptensport voor altijd veranderd.

Heel Nederland liep uit voor de beste voetballers van Curaçao

Precies 75 jaar geleden trokken de beste voetballers van Curaçao meer dan 200.000 toeschouwers tijdens een toer door Nederland. Het is voor dit eiland een hoogtepunt in de sportgeschiedenis, maar in Nederland zijn we het vergeten.