Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

Argentijnse dictatuur bewerkte Nederlandse pers tijdens het WK van 1978

Een voormalige medewerker van de CIA heeft in opdracht van de organisatoren van het WK voetbal in Qatar geheime acties uitgevoerd om kritiek op het evenement te smoren. Precies hetzelfde deed de Argentijnse dictator Videla in aanloop naar het wereldkampioenschap van 1978.

De bijna-wereldkampioen sprint Jos Valentijn

Het WK sprint gaat donderdag van start in het Noorse Hamar. In 1998 werd Jan Bos als eerste Nederlandse schaatser wereldkampioen op dit onderdeel, maar Jos Valentijn ging hem 22 jaar eerder al bijna voor. Een reeks valpartijen voorkwam deze primeur.

Benfica wint pas in 2062 weer een Europese voetbalfinale

Ajax speelt woensdag in de achtste finale van de Champions League tegen Benfica. Deze Portugese club heeft nu nog uitzicht op de volgende ronde, maar de finale van het Europese voetbaltoernooi zullen ze nooit winnen, aldus een vloek van inmiddels zestig jaar oud.

Zelfs tijdens de koloniale oorlogen in Indonesië werd er gevoetbald

Komende donderdag is de presentatie van een onderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van 1945 tot 1949. Tijdens deze gevechten werd er soms gevoetbald tussen de strijdende partijen.

Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi waren de duurste ooit

De Olympische Winterspelen van 2014 waren de duurste ooit met een budget van meer dan 40 miljard euro. Omgerekend per deelnemer is dat ruim 14 miljoen euro, evenveel als de profvoetbalclubs Heracles of Willem II in één seizoen uitgeven.

Idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt elke dag actueler

Eind deze week beginnen de Olympische Winterspelen met een enorme negatieve impact op de plaatselijke ecologie. Een idee uit 2012 voor de World Natural Ice Games wordt daarmee elke dag actueler.

De Klootschietersveldslag van 1747 is nog steeds niet vergeten

Precies 275 jaar geleden stalen inwoners van Ootmarsum na een klootschietwedstrijd het stadsvaandel van Oldenzaal. Nog steeds hangt dit in de plaatselijke bibliotheek en is daarmee een van de oudste sporttrofeeën van Nederland.

De Nederlandse zaalvoetballers trokken in 1955 al miljoenen tv-kijkers

Amsterdam en Groningen zijn vanaf woensdag gastheer van het UEFA Futsal EURO 2022. In 1955 deden Nederlandse zaalvoetballers ook al eens mee aan een internationaal toernooi met miljoenen kijkers.

De enige Nederlandse trainer die de Afrika Cup heeft gewonnen

De Afrika Cup is in Kameroen in volle gang. Clemens Westerhof is vooralsnog de enige Nederlandse trainer die deze cup wist te winnen.

De Elfstedenwet van Willem Augustin: 'Als het niet koud is, is er ook geen ijs'

Precies 25 jaar geleden was de laatste Elfstedentocht. Het was de negende en laatste keer dat Willem Augustin meedeed, gevolgd door de schaatsende tv-verslaggever Roeland Stekelenburg.

Onder Rutte IV wordt een complete generatie in de steek gelaten

Pas in de jaren zestig toonde de overheid belangstelling voor sportbeleid, maar aan die tijd lijkt nu een einde te zijn gekomen. Deel twee van een historische analyse van Rugnummers.

De overheid als vijand van de sport

De sportwereld reageert zeer teleurgesteld op het kersverse regeerakkoord. Begrijpelijk, maar de overheid speelt in ons land traditioneel een zeer terughoudende rol in de sport, zo meent Rugnummers. Een historische analyse in twee delen.

Bij de Winterspelen is de sneeuw vaak net zo nep als de olympische gedachte

Tijdens de Olympische Winterspelen in Beijing wordt alleen nepsneeuw gebruikt. Dat gebeurt al tientallen jaren, tot frustratie van ecologen en milieubeschermers.

Na de opening van de Jaap Edenbaan begon de Nederlandse schaatsrevolutie

Op 9 december 1961 opende Jaap Eden de Jaap Edenbaan in Amsterdam, vernoemd naar de legendarische schaatser. Precies zestig jaar later bestaat die nog steeds als oudste 400-meterbaan ter wereld.

Bij de Winteroorlog van 1939 sneuvelden veel olympiërs

Hardlooplegende Haile Gebrselassie wil meevechten in de oorlog van zijn land Ethiopië tegen een rebellenleger. Hij is niet de eerste olympiër, die zich als vrijwilliger meldt. Bij de Winteroorlog van 1939, die vandaag precies 82 jaar geleden begon, trokken Finse olympiërs ten strijde tegen de Sovjet-Unie, geholpen door sportkameraden uit andere landen.