Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

Amsterdam eert Dick Schmüll, grondlegger van het Nederlandse volleybal

Het WK volleybal voor vrouwen valt samen met het 75-jarige bestaan van de Internationale Volleybalbond FIVB. Dick Schmüll uit Amsterdam is één van de grondleggers van deze bond, waarvoor hij een eerbetoon krijgt.

De Nederlandse Ronde van Spanje

De Ronde van Spanje start komend weekeinde in Nederland met een ploegentijdrit in Utrecht en nog twee etappes door Brabant. 55 jaar geleden gaven de Nederlandse renners een oranje tintje aan de Vuelta door de koers van start tot finish te domineren. Jan Janssen won toen in 1967 als eerste Nederlander de Vuelta. Daarnaast werden er acht etappes door Nederlanders gewonnen. Hoofdrolspelers waren een professor en een clown.

Boerenprotesten tijdens de Tour de France

Nederlandse boeren blokkeerden afgelopen week met hun tractoren in het hele land toegangen tot snelwegen en distributiecentra. Ook hun Franse collega’s hebben al regelmatig de Ronde van Frankrijk verstoord.

Het vergeten WK vrouwenhockey van 1948 in Amsterdam

Het wereldkampioenschap hockey voor vrouwen start dit weekend. In de officiële statistieken is niets meer te vinden van de eerste editie ooit, in 1948 in het Wagener Stadion.

De Olympische Dag werd in Nederland al in 1933 uitgevonden

Op 23 juni wordt wereldwijd Olympic Day gevierd als verjaardag van de Olympische Spelen. In Nederland bestond er al veel langer een Olympische Dag.

Tijdens het WK voetbal worden de mensenrechten zeer mild geschonden

De internationale organisatie voor sportjournalisten negeerde dit weekend opzichtig de mensenrechtenschendingen in Qatar. Zoiets deed jonkheer Doroné van den Brandeler ook als Nederlandse ambassadeur in Argentinië in aanloop naar het WK voetbal van 1978.

Waarom Wales zich wél voor het WK voetbal heeft geplaatst en Friesland niet

Wales heeft zich geplaatst voor het WK voetbal. Gek eigenlijk, want waarom doet het Verenigd Koninkrijk hier niet gewoon aan mee? Friesland kan zich tenslotte ook niet kwalificeren.

Het Haagse voetbal hielp de Joodse vluchtelingen van 1938

Vanuit de sport komen steeds meer initiatieven om Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen. Zoiets gebeurde ook in 1938 in Den Haag bij de opvang van Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

Ook na de UEFA Cup-finale in 2002 kreeg Feyenoord geen huldiging op de Coolsingel

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam staat geen huldiging van Feyenoord toe op de Coolsingel als de club woensdag de finale van de Conference League wint. Precies hetzelfde verbod was er in 2002 na de winst van Feyenoord van de UEFA Cup.

Na de eerste Europese wedstrijd van Feyenoord had de hele club vliegangst

Feyenoord speelt op 25 mei tegen AS Roma voor het eerst sinds twintig jaar een Europese finale. De eerste Europese wedstrijd van de club was in 1961 tegen IFK Göteborg, inclusief een dramatische reis.

Erik Breukink zal nooit een straatnaam krijgen in Dieren

Het openingsweekend van Mathieu van der Poel in de Giro d’Italia verliep in het roze. Zo was het ook in 1987 toen Erik Breukink de eerste drie dagen in deze trui reed, de wielrenner uit het Gelderse dorp Spankeren.

De Surinaamse voetballer Albert Wittenberg stierf in de strijd tegen de nazi’s

Albert Wittenberg was een van de eerste Surinaamse voetballers in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hij om als verzetsheld. Hij liet een joodse baby bij hem onderduiken.

Hoe Dik Bruynesteyn een belangrijke ooggetuige werd van de Nederlandse sportgeschiedenis

Op 28 april is het de tiende sterfdag van sportcartoonist Dik Bruynesteyn. Door zijn gevoel voor tijdloosheid is hij zelf ook tijdloos geworden.

Een verbod om de Nederlandse leeuw in een rolstoel af te beelden

Door de Invictus Games in Den Haag is er veel aandacht voor militairen met geestelijke of lichamelijke oorlogsverwondingen. De eerste keer dat sportende oorlogsslachtoffers in ons land de aandacht trokken, was op Bevrijdingsdag 1956. Zolang ze maar van de Nederlandse leeuw afbleven.

Debuut Jackie Robinson veranderde het honkbal voor altijd

Precies 75 jaar geleden debuteerde Jackie Robinson als zwarte Amerikaanse honkballer in de Major League Baseball. Het racisme was daarmee niet voorbij, merkten zelfs Nederlandse spelers later nog.