Door Jurryt van de Vooren & Micha Peters

Dolle Dries sloot als eerste sporter een deal met een sekswinkel

FC Emmen heeft eindelijk toestemming gekregen van de KNVB om een sponsordeal te sluiten met seksspeeltjesfabrikant Easy Toys. De KNWU was begin jaren zeventig niet zo schappelijk toen de naam van een Zwolse seksshop verscheen op paarse wielershirts.

Aan de Amsterdamse Sportweek deden ooit prinsessen mee

De Amsterdamse Sportweek valt dit jaar samen met de NOC*NSF Nationale Sportweek. Zonder dat de stad het zelf wist, blies het daarmee nieuw leven in een traditie, die begint bij de Olympische Spelen van 1928. Rugnummers marcheert deze week daarom over de Dam.

De gestolen voetbalbeker die werd opgedronken

Precies 125 jaar geleden werd de Engelse FA Cup gestolen, één van de grootste mysteries uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Rugnummers zocht het uit: een verhaal over valsmunterij, drankzucht en wroeging.

Nederlandse pers zag niets in schilderijen over vrouwenvoetbal

Een kleine honderd jaar geleden was een Mexicaanse kunstenaar de eerste ter wereld die vrouwelijke voetballers schilderde. Tijdens een expositie in Nederland kreeg hij er geen enkele erkenning voor. Rugnummers geeft die nu alsnog.

Bij Tourstart 1973 was zondagsrust heiliger dan de Tourkaravaan

De Tour de France van 2020 is eindelijk begonnen. Van de start van 1973 heeft Rugnummers het daarover aangelegde politiedossier openbaar gemaakt. We leren daaruit dat de zondagsrust in Nederland begin jaren zeventig voor veel mensen heiliger was dan de Tourkaravaan.

We mogen weer voetballen: tijd voor toernooien in heel het land

Vanaf 1 juli mogen we eindelijk weer voetballen. Om dit te vieren moeten er door heel het land toernooien komen, net als in de zomer van 1945. Ook toen vierde het voetbal namelijk de herwonnen vrijheid, met als hoogtepunt de Zilveren Bal bij Sparta.

Fanny Blankers-Koen en een onschuldige beeldenstorm

Wereldwijd staat de politieke betekenis van talloze standbeelden ter discussie. In 1956 was een beeld van Fanny Blankers-Koen onderwerp van protest. Volgens studenten was er sprake van sportverdwazing, in die tijd één van de populairste woorden uit onze taal.

Sovjet-Unie won allereerste EK voetbal dankzij keeper Yashin

Op dit moment had het EK voetbal gespeeld moeten worden, het evenement dat zestig jaar bestaat. In die allereerste editie van 1960 trok een keeper de meeste aandacht.

Bij de grootste ramp in de autosport op Le Mans ging de race gewoon door

Dit weekend had de 24 uur van Le Mans gereden moeten worden. Deze editie van Le Mans is uitgesteld vanwege het coronavirus. Op 11 juni 1955 voltrok zich op dat parcours de grootste ramp in de racegeschiedenis. Toch werd de race niet gestaakt.

Een uniek team met unieke spelers: Be Quick uit Groningen

Op 6 juni 1920 werd Be Quick uit Groningen voetbalkampioen van Nederland, als eerste noordelijke club ooit. Be Quick was dan ook een uniek team met unieke spelers, te beginnen met de voetballende schaatskampioen Max Tetzner.

De gele kaart als het Esperanto van het voetbal

Op 31 mei 1970 begon in Mexico het beste WK voetbal ooit, zo zeggen de kenners tenminste. Behalve historische optredens van wereldkampioen Brazilië gebeurde er nog iets waardoor het voetbal voor altijd werd veranderd: de introductie van de gele kaart.

Voetbalsupporters uit Venlo waren in 1956 slimmer dan de Haagse politiek

In september kan in de Eredivisie waarschijnlijk weer worden gevoetbald zonder publiek. In 1956 gold voor voetbalsupporters ook een verbod: ze mochten door de autoloze zondag niet met de auto naar het stadion komen. Dankzij een slimme truc reisden VVV-supporters toch met de bus naar Amsterdam.

Het drama van de Ronde van Europa

Vorige week presenteerde de UCI een nieuwe wielerkalender voor dit najaar. Dit lijkt nu een zeer uitgestrekte Ronde van Europa, precies zeventig jaar nadat die al eens werd voorgesteld. We kunnen daar altijd nog de virtuele Ronde van Europa van maken.

Nederlandse en Engelse jongeren vierden Bevrijding door samen te sporten

Meteen na de Bevrijding van Nederland ging een ambitieus plan van start van de Amsterdamse sportjournalist Albert Milhado. Veertig Nederlandse en Engelse steden wisselden duizenden jongeren uit om samen te sporten. De band tussen Arnhem en de Londense voorstad Croydon bestaat nog steeds. Kan dat 75 jaar later niet opnieuw?

Idee uit 1942: de virtuele wielerronde van Italië

Bij gebrek aan internationale sport worden er momenteel virtuele wielerwedstrijden georganiseerd. Zoiets gebeurde in 1942 ook al, maar dan zonder wifi.