Lex Muller

Lex Muller is al een leven lang sportjournalist. Hij werkte onder meer twintig jaar voor het AD, waarvan ruim elf jaar als chef-sport. Bezocht verschillende Olympische Spelen en WK’s in voetbal, atletiek en zwemmen. Stapte in 1994 over naar de televisie. Eerst naar RTL, uiterst kort bij Sport 7 en vanaf januari 1997 tot eind 2010 bij SBS, waar hij als hoofd sport uitzendingen verzorgde van interlands, eerste divisie, beker, darten, formule 1, marathonschaatsen en wielrennen.
Schreef tal van boeken en nog altijd columns. Werkt nu weer mee aan het samenstellen van een boek over de geschiedenis van SC Heerenveen.

Door Lex Muller

Amsterdam stelt harde eisen aan clubs voor veilig sportklimaat

In Amsterdam moeten sportaanbieders met ingang van 2022 voldoen aan drie nieuwe eisen voor veilig sporten. Trainers en begeleiders, die met kinderen onder de achttien jaar of met kwetsbare groepen werken, moeten een gedragscode van sportkoepel NOC*NSF ondertekenen. Daarnaast moeten zij ook in bezit zijn van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tevens moet elke sportaanbieder over een vertrouwenscontactpersoon beschikken.

Clubs lopen compensatie mis door 'bureaucratisch gat'

Zo’n twintig procent van de clubs in het amateurvoetbal wacht nog steeds op hun (rechtmatige) NOW 3.0 compensatie. Dat raakt 500 tot 700 verenigingen op een totaal van drieduizend. Het gaat om een vergoeding van gemiddeld 3.500 euro per club, een lelijke tegenvaller in deze al zo moeilijke tijd van beperkingen wegens het corona-virus. "Dat kost het geplaagde amateurvoetbal in totaal ruim twee miljoen euro", aldus de inschatting van Jan Dirk van der Zee, directeur van deze sectie bij de KNVB.

Eerste proeven met publiek in voetbalstadions gepland

Op zondag 21 februari zijn bij de wedstrijd NEC – De Graafschap voor het eerst sinds eind september weer toeschouwers welkom in een stadion. Het duel in de Eerste Divisie geldt als één van de acht experimenten om inzicht te krijgen in een (geleidelijke} terugkeer van publiek bij evenementen. Het treffen tussen Almere City en SC Cambuur, op 28 februari, is eveneens uitverkoren als proef.

Topcompetities gaan verschillend om met avondklok

Waar het korfbal en het volleybal rekening houden met de avondklok, volgt het basketbal het voorbeeld van het profvoetbal en wijzigt vooralsnog niet het oorspronkelijke tijdsschema van de competitie. "Er is nog steeds behoefte aan vertier. Aan vermaak. Dat bieden wij via onze livestream. Daarom spelen we gewoon ’s avonds op onze normale tijden", verklaart Bob van Oosterhout als eigenaar van Heroes Den Bosch. "Op die manier passen we ons wel degelijk aan de regels. Mensen kunnen thuis naar de stream kijken en blijven zodoende thuis."

'Zowel ernst als omvang van dopinghandel is toegenomen'

'Sterk spul' luidt de titel boven een actueel en lijvig onderzoek over de dopinghandel in Nederland. "Het laatste onderzoek over de handel was twintig jaar geleden. Dat is echt heel erg oud", zo stipt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, de noodzaak aan van het onderzoek. Overigens uitgevoerd door het Bureau Beke, samen met de Vrije Universiteit van Amsterdam, en in opdracht van het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Vier bonden strijden samen tegen beweegarmoede onder de jeugd

De KNVB (voetbal), Nevobo (volleybal), KNHB (hockey) en KNGU (gymnastiek) werken nauw samen om de motorische ontwikkeling onder jeugdleden tot twaalf jaar te stimuleren en te verbeteren. "We zijn hiermee al zo’n anderhalf jaar bezig", aldus Peter van Tarel, manager sportontwikkeling bij de Nevobo.

'Grensoverschrijdend gedrag in de sport komt nog te vaak voor'

Een opmerkelijke oproep op de site van NOC*NSF: ‘Blijf je stil of praat je erover?’ Daarmee ondersteunt de sportkoepel de campagne van het Centrum Veilige Sport Nederland. Bij deze instantie kunnen sporters, begeleiders, trainers, ouders en bestuurders terecht voor het melden van grensoverschrijdend gedrag. Verre van overbodig, zo blijkt uit een representatief onderzoek van NOC*NSF over dit heikele thema, met louter schokkende resultaten. Want meer dan twintig procent van de Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 50 jaar heeft in zijn of haar jeugdjaren tijdens het sporten ernstig emotioneel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt.

Sluiting van kantine kost sportclubs nu al veertig miljoen euro

De verplichte sluiting van de kantines, voorlopig tot 19 oktober, kost sportclubs met een eigen accommodatie ruim veertig miljoen euro, aldus de berekening van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport SWS). "Per week dat de sportcomplexen dicht zijn, zal de financiële schade verder oplopen."

WorldCoaches zet voetbal in als sociale katalysator bij ontwikkelingswerk

Het project WorldCoaches van de KNVB is een goed voorbeeld van hoe sport ingezet kan worden bij ontwikkelingssamenwerking. Die vermelding kreeg het project onlangs in de begroting van het Ministerie van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking bij de Miljoenennota. Die bijzin gaf het project, dat wereldwijd al 15.000 coaches heeft opgeleid en 600.000 kinderen heeft bereikt, een belangrijke erkenning uit Den Haag.

Host Cities NOC*NSF Nationale Sportweek zetten sport in de etalage

Dit jaar zijn Emmen, Eindhoven en Nieuwegein de Host Cities van de NOC*NSF Nationale Sportweek (18 tot en met 27 september). Hans Derks (Emmen), Koen Kerklaan (Eindhoven) en Ton Bothoff (Nieuwegein) vertellen over het uitgebreide sportprogramma in hun gemeente komende week.

Sportbonden actief in de zomer om mensen in beweging te krijgen

Meerdere sporten hebben de zomermaanden benut voor allerlei activiteiten. Zo ook de korfbalbond, met liefst zes evenementen, het hoogste aantal van allemaal. "Wij wilden dit aan onze leden en jeugd aanbieden", aldus de toelichting van Gert-Jan Kraaijeveld, manager Korfbalparticipatie. Het corona-virus dwong ook het KNKV de competitie abrupt stil te zetten. "Zowel op het veld als in de zaal moesten we stoppen. In beide gevallen hebben die geen vervolg gekregen."

Verplicht testen drukt op de begroting in het betaalde voetbal

Alleen al het verplichte testen voor elke wedstrijd scheept de clubs in de Eerste Divisie (en straks ook in de Eredivisie) op met een forse, extra kostenpost. "Ruim 1500 euro", aldus Wilco van Schaik, directeur van NEC. "Reken maar mee: 40 maal 37,50. Kom ik op 1540 euro. Over een heel seizoen komt dat neer op bijna 60.000 euro."

KNGU in de clinch met gemeenten die openstelling weigeren

‘Een eerste poll leerde de KNGU dat zeker 35% van de sportclubs niet open mag van de gemeente. Sporters, jong en oud, die nog steeds niet binnen kunnen trainen per 1 juli’. Aldus twitterde Marieke van der Plas, als strijdbare directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. “Op deze poll reageerden 170 clubs (van de in totaal 950 aangesloten verenigingen}. Daarvan zegt 35 procent moeite te hebben met de openstelling”, nuanceert zij de reacties.

"Het is tijd voor structureel meer geld voor sport en bewegen"

Vanuit meerdere hoeken weerklinkt de oproep het uitdijende probleem van te weinig sporten en bewegen bij vooral de jeugd grondig aan te pakken. Burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden waarschuwen in een manifest aan het kabinet dat door de coronacrisis de tweedeling in de maatschappij verergert. Sport en bewegen werd daarbij nadrukkelijk als middel benoemd. Dat lijkt geland, want deze week aanvaardde de Tweede Kamer een voorstel van de niet-alledaagse combi SP en VVD om sporten en bewegen een impuls te geven.

EU wil breed onderzoek naar positie van de vrouw in topsport

NL Sporter gaat meedoen aan een Europees project, dat de positie van de vrouw in de topsport uitvoerig wil onderzoeken. "Het is meer dan tijd voor zo’n onderzoek", reageert Adam Bakker, directeur van deze belangenorganisatie voor topsporters. Slechts weinig sporten werken met een cao, zoals onder meer wél bij het betaalde voetbal maar nog slechts bij twee clubs in de Eredivisie Vrouwen. "Veel sporten hebben dat niet en in die sporten is er geen sprake van arbeidsrecht", wijst Adam Bakker zowel op de kern van de problematiek als op het belang van het onderzoek.