Lex Muller

Lex Muller is al een leven lang sportjournalist. Hij werkte onder meer twintig jaar voor het AD, waarvan ruim elf jaar als chef-sport. Bezocht verschillende Olympische Spelen en WK’s in voetbal, atletiek en zwemmen. Stapte in 1994 over naar de televisie. Eerst naar RTL, uiterst kort bij Sport 7 en vanaf januari 1997 tot eind 2010 bij SBS, waar hij als hoofd sport uitzendingen verzorgde van interlands, eerste divisie, beker, darten, formule 1, marathonschaatsen en wielrennen.
Schreef tal van boeken en nog altijd columns. Werkt nu weer mee aan het samenstellen van een boek over de geschiedenis van SC Heerenveen.

Door Lex Muller

KNVB en clubs steunen VoetbalTV in conflict met AP

"Het maakt het voetbal leuker", prijst Rogier Schultz, voorzitter van Elinkwijk, van harte het videoplatform van VoetbalTV aan. "We leven in het digitale tijdperk. Het is een heel goed concept, dat ook onze trainers aan beelden helpt om de spelers te analyseren." De aanvulling van Hein Meijer, secretaris van het Limburgse RSKV de Ster: "De vraag of het wel mag met de opnames, hebben we nog nooit gehoord. Ook niet van de tegenstanders bij ons. We zijn heel erg voorstander van VoetbaTV en willen het graag behouden."

Nevobo helpt basisscholen met extra les in bewegen en sporten

"In het algemeen zijn wij sinds de corona-crisis anderhalf tot twee kilo zwaarder geworden", waarschuwt Joop Alberda, algemeen directeur van de Nevobo. "Dat komt mede door het verplicht thuiszitten", stipt de gouden volleybalcoach van 1996, met een achtergrond als gymnastiekleraar, één van de voornaamste oorzaken aan. "We kennen nu ook de term corona-kilo’s."

'Misschien is niet voetballen wel de minst slechte oplossing'

Verschillende clubs uit de Tweede en Derde divisie weigeren - wanneer ook - te voetballen zonder publiek. "Dat is geen optie", klinkt het beslist uit de mond van Frank van den Bos, voorzitter van IJsselmeervogels. "Voetballen doe je voor jouw supporters, leden en sponsors. Als dat niet kan, waarom zou je dan gaan voetballen?", deelt Mart Vergouwen, voorzitter van VV Katwijk, hetzelfde standpunt.

SVV Scheveningen vraagt als eerste club noodkrediet aan

SVV Scheveningen heeft zich als eerste sportvereniging gemeld bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), met een aanvraag voor een tijdelijk (nood)krediet. "Er hebben veel clubs bij ons om informatie gevraagd, en één hebben wij inmiddels toegekend", laat directeur Dick Zeegers weten namens SWS.

Sportverenigingen blij met terugkeer van de jeugd voor trainingen

Stichting Waarborgfonds Sport is met verschillende instanties in overleg over het mogelijk beschikbaar stellen van een noodkrediet voor sportverenigingen met financiële problemen vanwege de corona-crisis. "Zo doet iedereen wat om te kijken of het kan helpen", aldus directeur Dick Zeegers, die net als het NOC*NSF en de bonden geluiden opvangen van clubs met een dreigend tekort aan middelen.

UCI toont weinig aandacht voor acute nood in het vrouwenwielrennen

De coronacrisis treft ook het vrouwenwielrennen, toch al de kleine zus van de mannenafdeling in deze sport. "Als de mannen al salaris moeten inleveren, zullen veel rensters daarin zeker moeten meegaan", vreest Iris Slappendel namens The Cyclists' Alliance, de internationale vakbond die belangen behartigt van het vrouwenwielrennen.

Provincie Limburg eist 9,3 ton terug van failliet Topsport Limburg

Het faillissement van de stichting Topsport Limburg lijkt bij lange na nog niet afgehandeld. Provinciale Staten van Limburg stuurde vorige week een brief naar curator Jacques Paulissen met een vordering aan subsidies van bijna 9,5 ton. Het lijkt uitgesloten dat de provincie dit bedrag ook daadwerkelijk teruggestort zal krijgen.

Niet alleen barre maar ook verwarrende tijden voor sportclubs

De schade door het coronavirus voor de breedtesport kan oplopen in de richting van de 300 miljoen euro. "Sportclubs zullen financieel schade leiden", meldt Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Indien de 25.000 sportclubs na 6 april weer de deuren mogen openen voor de sporters, beperkt de schade zich nog tot zo’n 100 miljoen euro. Maar dat lijkt een utopie, veronderstelt ook hij.

Vrees voor zwaar weer echoot door Eerste Divisie

Het profvoetbal moet dit seizoen hoe dan ook voor 1 juli eindigen. Dat geldt voor bijna alle landen in Europa, omdat tal van contracten aflopen op 30 juni. De voetballers zijn dan niet langer speelgerechtigd. Bij Ajax geldt dat voor slechts drie spelers, exclusief nog wel Hakim Ziyech, wiens verbintenis met Chelsea op 1 juli ingaat. Los van de gehuurde spelers valt het ook bij Feyenoord wel mee: vier en bij PSV maar twee.

Wielerkoersen moeten zich aanpassen aan minder politie-inzet

Organisaties van wielerkoersen hoopten lang anders, maar er is geen ontkomen aan, ze ervaren ook dit jaar het effect van de verminderde politie-inzet. Mede daardoor zijn inmiddels vier evenementen geschrapt, waarvan de Ronde van de Achterhoek als laatste slachtoffer. "Het is lastiger geworden", erkent Henk van Beusekom, manager sport van de KNWU. "De omstandigheden zijn veranderd", zo hoeft hij maar te herinneren aan de herhaalde aankondiging van vorig jaar dat de politie haar bijdrage aan het wielrennen in 2020 met vijftig procent zou terugschroeven ten opzichte van 2018.

KNVB wil korte levensduur van directies in betaald voetbal aanpakken

Tien clubs in de Eredivisie begroetten eerder in het seizoen een nieuwe algemeen of technisch directeur. FC Emmen moet nog tot maart wachten, eer Jan Zwiers daar als algemeen directeur officieel aantreedt. In het betaalde voetbal blijken beide beroepen een opvallend verloop te kennen. En dat baart de KNVB zorgen. "Dat is slecht voor de stabiliteit van onze bedrijfstak", stelt algemeen directeur Eric Gudde vast. De bond heeft een aantal projecten ontwikkeld om de vele nieuwkomers beter te kunnen begeleiden.

Nog veel zorgen over effectieve aanpak van racisme

"Ik ben er wel blij mee", zo toonde ook Edgar Davids zich tevreden met de lancering van het aanvalsplan tegen het racisme en discriminatie in het voetbal. De 47-jarige ex-international behoorde tot de vele genodigden op de bijeenkomst in Amsterdam op het complex van Zeeburgia. "We staan hier met onze poten in de klei", verklaarde Jan Dirk van der Zee, directeur van het amateurvoetbal, de keuze van de locatie.

Het gevecht tegen de rubberkorrels op meer dan 2000 kunstgrasvelden

Nederland telt zo’n 2500 kunstgrasvelden, alleen al in het voetbal, korfbal en rugby. Van dat totaal zijn er ruim 2000 bestrooid met rubberkorrels. "Een operatie om dat spul op al deze velden op te ruimen en te vervangen, kost alles bijeen 900 miljoen euro", heeft Sebastiaan Venema uitgerekend. Hij is voorzitter van de Stichting InStrepitus, de Latijnse naam voor ‘tegengeluid.’

Nevobo wil in vier jaar 75 verenigingen versterken met een professional

De volleybalbond zet vanaf dit jaar in op het versterken van de clubs met professionals. Het plan is om in de komende vier jaar een beroepskracht in dienst te stellen van zo’n 75 verenigingen. ‘Maar we willen dit structureel blijven doen’, benadrukt Peter van Tarel, namens de Nevobo coördinator van het project.

Telstar identificeert als enige club mogelijke daders van racisistisch wangedrag

Tegen het einde van het voorbije jaar laaide ineens het racisme weer op in het betaalde voetbal. Supporters van FC Den Bosch bestookten Ahmad Mendes Moreira, speler van Excelsior, met verwerpelijke spreekkoren. Het incident op 17 november mobiliseerde de politiek, die samen met de KNVB eind januari een doeltreffend plan van aanpak wil presenteren. Hoognodig, want het kwaad breidde zich inmiddels alweer uit tot nog drie wedstrijden. In Eindhoven, Den Haag en in Velsen-Noord meldden clubs bedenkelijk wangedrag jegens donkere voetballers.