Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Nederlandse sport gaat volledig van het slot af

“We mogen weer!”, was een veel gehoorde reactie vanuit de sportsector na de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. In die voorlopig laatste corona-update maakte het kabinet namelijk bekend dat alle sportaccommodaties en sportkantines per 1 juli weer open mogen. De opvallendste versoepeling daarbij is dat na de jeugd nu ook volwassenen geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren tijdens het sporten. Door die uitzondering wordt het organiseren van wedstrijden ook weer mogelijk.

FC Den Bosch opent deuren van stadion voor voetbaljeugd

Doordat de voetbalcompetitie zeker nog tot 1 september stilligt blijven de Nederlandse voetbalstadions voorlopig nog leeg. Bij FC Den Bosch zal binnenkort al volop gevoetbald worden, want deze zomer stelt de club uit de eerste divisie de deuren van Stadion De Vliert open voor voetbaljeugd van vijftien clubs uit de regio. De club uit Den Bosch is daarmee de eerste die enthousiast in sprong op een spontaan idee van sportonderzoeker Frank van Eekeren (Haagse Hogeschool en Universiteit Utrecht) en zijn vrienden.

"Deze crisis is een kans om sportinnovatie nationaal aan te pakken"

Door de coronacrisis zijn creativiteit en innovatief denken voor bedrijven ineens belangrijke eigenschappen geworden. Dat vindt Harry van Dorenmalen, voorzitter van het Topteam Sport, een goede ontwikkeling. "Je ziet dat de kimono’s opengaan: er is veel meer ruimte voor innovaties en die zijn nu ook belangrijk geworden. Maar veel van die oplossingen waren er al." Dat merkte hij ook al binnen het Topteam, waar de oplossingen voor de sport over tafel vlogen. Het komt daarom volgens Van Dorenmalen nu nog meer aan op het creatief verbinden van vraag en aanbod bij innovatie. Daarom doet hij ook een oproep aan bedrijven, sport, wetenschap en gemeenten om met oplossingen te komen voor sporten in de binnenruimte, voor het weer kunnen organiseren van sportevenementen en voor het weerbaarder en vitaler maken van mensen.

"We zien nu hoe belangrijk de buitenruimte is voor bewegen"

In de derde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice spreekt Lennart Booij met André de Jeu, directeur Vereniging Sport en Gemeenten en Jeanet van der Laan wethouder Sport gemeente Lisse & landelijk verantwoordelijk binnen D66 voor sport. Ze hebben het over de uitdagingen die op gemeenten afkomen en de gevolgen van gevolgen van de coronacrisis op de uitvoering van het sportbeleid en voor de verenigingen. Hugo van der Poel, directeur Mulier Instituut, deelt de eerste inzichten van het grote onderzoek naar de gevolgen van corona voor de hele sportsector.

'Desastreuze daling' sportdeelname kinderen tijdens coronacrisis

Een 'desastreuze daling' noemt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, de gedaalde sportdeelname van kinderen sinds de sluiting van alle sportaccommodaties. De cijfers die de sportkoepel vandaag op Papendal presenteerde liegen er niet om. In april 2019 werd nog door 85 procent van de 5-12 jarigen wekelijks aan sport werd gedaan. Een jaar later is dat cijfer van de maand april gedaald naar 35 procent.

Ruim 1 miljard euro verlies door minder bewegen tijdens coronacrisis

Doordat een groot deel van de Nederlanders door de coronamaatregelen minder is gaan bewegen, is de coronacrisis een gezondheidscrisis met ongekende economische implicaties. Dat stelt sporteconoom Jelle Schoemaker van Hogeschool Arnhem-Nijmegen in een impactstudie naar de veranderingen in beweeg- en sportgedrag tijdens de coronacrisis. Hij berekende dat in de eerste zes weken van de maatregelen ruim 1,41 miljard euro verloren is gegaan aan het achteruit gaan van de kwaliteit van leven en het toenemen van de zorgkosten. Schoemaker heeft daarnaast gekeken naar de impact en risico’s van het versoepelen van de maatregelen.

"Geef duurzame innovaties meer ruimte"

In januari van dit jaar is de Routekaart Verduurzaming Sport getekend. Daarmee heeft de sportsector afgesproken dat het een bijdrage gaat leveren aan de doelstellingen uit het Klimaat- en Sportakkoord. Eén van de pijlers van die verduurzaming ligt op het gebied van CO2-reductie, wat zeker op lokaal niveau bij sportclubs zal moeten gaan gebeuren. Antea Sport heeft hier met Carbonfix een innovatie voor op de markt gebracht om daar letterlijk een steentje aan bij te dragen. Gosewin Bos, directeur Antea Group Sport, merkt bij gemeenten nog wat aarzeling bij de invoering van dit soort duurzame innovaties.

Executive MBA Sports & Health nu ook flexibel te volgen

Een leven lang leren. Dat is een mooi streven, maar dat leren vraagt ook om een bepaalde investering. Voor wie verdieping en nieuwe kennis op het gebied van sport en gezondheid zoekt, biedt opleidingsinstituut Wagner al langer de Executive MBA Sports & Health aan. Deze opleiding voor managers, beleidsmakers en andere professionals op het snijvlak van sport en gezondheid is vanaf september ook modulair te volgen. Programma expert Jildou Jongman: "Dit maakt het mogelijk flexibel te studeren."

Dopingautoriteit is met 'corona-proof' dopingtest voorbereid op de toekomst

De coronacrisis zorgt wereldwijd voor ernstige belemmeringen van dopingcontroles. Zeker in landen met een complete lockdown, zoals Spanje, Italië en China, hebben anti-dopingorganisaties het werk volledig neer moeten leggen. Het overgrote deel houdt het programma lopende, maar met grote problemen in de uitvoering. "Dat geldt ook voor ons. De impact is groot", zegt Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit. Hoewel het RIVM het werk van dopingcontroleurs inmiddels gelijk heeft gesteld aan contactberoepen, heeft de Dopingautoriteit als back-up een 'corona-proof' dopingtest ontwikkeld voor situaties waar mondkapjes onvoldoende bescherming bieden voor sporter en controleur.

"Sport is geen luxe maar een noodzaak"

Met de versoepeling van een aantal maatregelen kan de sportsector vanaf deze week deels opstarten. Binnenzwembaden kunnen weer open, maar fitnesscentra en andere binnensport moet nog wachten tot 1 september. In het coronadebat van afgelopen donderdag zetten verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Antje Diertens (D66), vragen bij dat onderscheid. Zij gelooft dat met de met eigen verantwoordelijkheid en creativiteit van ondernemers en sportaanbieders veel meer moet kunnen. "Ik ben dan ook blij met de toezegging van minister Van Rijn dat hij in gesprek gaat om binnensport al eerder mogelijk te maken."

Sportverenigingen luiden noodklok: verlies leden en inkomsten verwacht

Sportverenigingen staan onder grote druk door de coronacrisis. Bestuurders van sportverenigingen maken zich grote zorgen over het verlies van leden, vrijwilligers en inkomsten door de maatregelen die de afgelopen maanden zijn genomen tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het onderzoek dat Mulier Instituut vandaag publiceerde. Daarin komt ook naar voren dat een kwart van de verenigingen aangeeft deze crisis niet te zullen overleven zonder financiële hulp. Vooral verenigingen met hogere vaste lasten zeggen aanvullende ondersteuning nodig te hebben om overeind te blijven.

Sportbesturen kunnen digitale ALV houden dankzij spoedwet

In de maanden maart en april houden veel sportbonden en sportverenigingen normaal gesproken hun jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Door de coronamaatregelen kwamen deze sportbesturen voor een uitdaging te staan. Technisch gezien is het met allerlei online tools niet ingewikkeld een digitaal alternatief op te zetten, maar op juridisch vlak bestond nog geen rechtsgeldigheid voor een volledig digitale ALV. Dankzij een tijdelijke spoedwet, de COVID-wet, kunnen besturen van verenigingen en sportbonden nu digitaal een ALV organiseren of de ALV met vier maanden uitstellen.

Noodfonds van 110 miljoen euro voor sportverenigingen

Het kabinet stelt 110 miljoen euro extra beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen in de coronacrisis. Dat maakte minister Martin van Rijn vrijdagmiddag bekend. Sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Eerder schatte Stichting Waarborg Fonds Sport de financiële schade voor de breedtesport al op 300 miljoen euro. De minister geeft hiermee gehoor aan de oproep van NOC*NSF om een stevig pakket, van weliswaar 150 miljoen euro, aan noodmaatregelen voor sportverenigingen.

'Hoop op start amateurvoetbal na herfstvakantie'

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij KNVB, verwacht dat ook bij de start van het voetbalseizoen in september nog rekening gehouden moet worden met sporten op anderhalve meter. In de Sport en Samenleving podcast van Team Sportservice sprak hij de verwachting uit dat een eventuele start van de amateurcompetitie nog langer op zich zal laten wachten. “Als alles er positief uit ziet dan heb ik de hoop dat we rond de herfstvakantie weer wedstrijden kunnen voetballen. Als dat niet zo is dan kan het nog wel eens langer duren.”

Sportprotocol voor jeugd geeft ruimte voor lokaal maatwerk

Vorige week maakte het kabinet bekend dat jeugd tot en met 18 jaar vanaf 29 april weer samen, onder begeleiding, buiten mogen trainen. In navolging van de oproep van premier Rutte aan gemeenten om hierbij de regie te nemen, hebben NOC*NSF, de sportbonden en de Vereniging Sport en Gemeenten nu een protocol opgesteld met aandachtspunten voor verantwoord sporten voor kinderen en jeugd. Het sportprotocol biedt gemeenten ruimte voor lokaal maatwerk. De buurtsportcoach zal hierbij een belangrijke rol vervullen in de wens van Rutte om zoveel mogelijk kinderen mee te laten doen aan sport.