Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Sport in de miljoenennota: meer focus op preventie

De roep om meer aandacht voor het belang van sport en bewegen lijkt in Den Haag gehoord. Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota komt namelijk duidelijk naar voren dat het kabinet de maatschappelijke betekenis van sport erkent. Opvallend is ook de focus op preventie en gezondheid in de begrotingsplannen. NOC*NSF reageerde al verheugd op de plannen, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een moeilijk jaar voor de sport en vraagt daarom om passende steun voor de sportsector.

NLsportraad zet in op 'systematisch' mogelijk maken van sport

Op Prinsjesdag presenteerde de Nederlandse Sportraad een nieuw werkprogramma met als titel ‘Sport in het systeem’. Met dit programma voor 2021-2024 gaat vier jaar na de oprichting van de raad een nieuw tijdperk in. De NLsportraad geeft in het programma aan dat het “de potentie van de sport nog beter wil benutten door de positie te verhelderen, transparant te werk te gaan en betekenisvolle adviezen te leveren”. Bij die adviezen staan het systematisch mogelijk maken van sport en het vergroten van de maatschappelijke betekenis van sport centraal.

"De maatschappelijke impact van sport wordt te weinig gezien"

Maandag 14 september wordt op Papendal de NOC*NSF Verenigingsconferentie gehouden. Tijdens deze dag komen vertegenwoordigers van alle bonden bijeen om verder te praten over de 'Veranderagenda Vereniging 3.0'. Als lid van die vereniging ziet de KNVB dit als een uitgelezen kans om de strategie en organisatie van de hele sportsector en NOC*NSF in het bijzonder te bespreken. Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB) en Sjors Brouwer (Strategisch adviseur bestuur en directie KNVB) geven een voorzet op die discussie. "Het systeem in de sport moet anders."

Flexhockey bindt hockeyer langer aan hockeyclub

Zoals veel andere sportbonden is ook de KNHB al langer bezig om ongebonden sporters te bereiken met ander aanbod. De hockeybond heeft samen met verenigingen bijvoorbeeld al de vorm Hockey7’s ontwikkeld. Door al het andere aanbod nu onder de paraplu ‘flexhockey’ te plaatsen wil de bond nog meer inzetten op flexibele vormen. De afgelopen coronaperiode heeft de KNHB aangegrepen om verenigingen te overtuigen mee te gaan in die vernieuwingsslag. Met resultaat, zag Frank van Barneveld (senior medewerker doelgroepen KNHB): “Corona heeft verenigingen nog meer in beweging gebracht.”

"Vanuit sterke clubs krijg je uiteindelijk sterke topsport”

In de vijfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice zijn Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF) en Hugo van der Poel (direteur Mulier Instituut) de gasten. Van Zanen gaat in het gesprek met Lennart Booij uitgebreid in op de visie van NOC*NSF op breedtesport.

Rotterdammer krijgt duwtje om weer 'lekker lopen te bewegen'

"He Rotterdammert! Je kan ook lekker lopen te bewegen!", zegt Sven de Langen, wethouder sport Gemeente Rotterdam, vanuit het zwembad tegen een Rotterdammer in een hangmat. Met die oproep in een filmpje worden inwoners van de Maasstad herinnerd aan de sportclub waar ze voor corona nog kwamen. Het Sportbedrijf Rotterdam wil samen met Rotterdam Sportsupport met de campagne #lekkerlopentewegen vooral de actieve Rotterdammers bereiken die in de afgelopen coronaperiode zijn afgehaakt bij hun sportclub. Fleur de Koning en haar collega- sportregisseurs merkten namelijk dat veel sporters niet zijn teruggekeerd toen de sport weer open ging. "Als we nu niet een geluid laten horen dan worden dat ook inactieve Rotterdammers."

Bonden doen nog geen beroep op Coronanoodfonds Sport

Eind maart toen de sportverenigingen door de coronamaatregelen de deuren hadden moeten sluiten, stelde NOC*NSF het Coronanoodfonds Sport in. De sportkoepel zette vier tot vijf miljoen euro apart om sportbonden door de crisis te helpen. Met de verlenging van de samenwerking met Nederlandse Loterij tot eind 2021 kon het fonds met nog eens een miljoen euro worden aangevuld. Hoewel de sportsector hard is geraakt, ziet NOC*NSF dat nog geen sportbond een beroep op dat noodfonds heeft gedaan. Erik Lenselink, Manager Corporate Affairs bij NOC*NSF, sluit niet uit dat later nog aanvragen binnenkomen.

Ondernemend vermogen gevraagd voor toekomstige leiders

Actieve leefstijl, gezonde voeding, vitaliteit: het zijn onderwerpen waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Het Sportakkoord en het Preventieakkoord hebben daar vanuit de beleidskant voor een versnelling gezorgd. Recenter heeft de uitbraak van het coronavirus in de bewustwording rond een gezonde leefstijl daar nog een grotere schep boven op gedaan. Dat betekent ook dat de arbeidsmarkt in de sector die zich bezighoudt met sport en gezondheid volop in ontwikkeling is. De Executive MBA Sports & Health van Wagner speelt hier op in door ondernemende leiders voor te bereiden op de vraagstukken van morgen.

NLsportraad opent discussie over toekomst sport met vier scenario's

Met de vandaag gepresenteerde discussienota ‘Het speelveld van de sport’ zet de Nederlandse Sportraad een volgende stap in het advies over de toekomstige organisatie en financiering van de sport. In dit rapport schetst de NLsportraad vier mogelijke beleidsscenario’s om zo de sportbranche en de overheid te laten denken en discussiëren over hun rollen, taken en mogelijk nieuw beleid. De raad wil die discussie laten plaatsvinden tijdens een aantal (online) bijeenkomsten deze zomer.

"Deze crisis maakt versnelling van ingezette strategie mogelijk"

Toen in maart de Nederlandse sport werd stilgelegd door de coronamaatregelen, kwam dat voor geen enkele sport goed uit. Voor de tennissport kon de timing echter niet slechter. Waar andere sporten als voetbal tegen het einde van het seizoen aan zaten, moest het tennis- en padelseizoen net beginnen. "Voor onze verenigingen was de klap groot", blikt Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB terug op de afgelopen maanden. Nu met de laatste versoepelingen van de maatregelen tennis- en padelverenigingen weer volledig open kunnen, durft de KNLTB al voorzichtig positief vooruit te kijken.

'Wakker geschud door Online Masterclass Toekomstig Leiderschap'

In tijden van crisis wordt ander leiderschap gevraagd. De afgelopen maanden hebben ondernemers, bestuurders bij sportbonden en in de zorg dat aan den lijve ondervonden. Omdat de coronacrisis allerlei vragen over duurzaam leiderschap opriep, organiseerde opleidingsinstituut Wagner een serie van vier Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap. Sprekers als Philip Wagner, Leen de Waal, Egbert Mulder en Gerard Kemkers beantwoordden niet alleen vragen, maar zorgden ook dat ogen werden geopend om nieuwe stappen te zetten.

"Preventiebeleid is een kans om inactiviteit te bestrijden"

Door het manifest ‘Bewegen is het nieuwe normaal’ van onder andere Joop Aberda en Erik Scherder staat een gezonde leefstijl vol in de aandacht. De initiatiefnemers hebben met hun oproep voor een wake-up call gezorgd, maar willen nu ook concrete stappen vooruit zien. In de vierde aflevering van de Sport en Samenleving Podcast van Team Sportservice gaat Scherder in op de vraag wat overheden kunnen veranderen om Nederlanders meer te laten bewegen. In diezelfde podcast geeft Eric van der Burg, voormalig wethouder sport Amsterdam, ook zijn visie op preventiebeleid.

Nederlandse sport gaat volledig van het slot af

“We mogen weer!”, was een veel gehoorde reactie vanuit de sportsector na de persconferentie van premier Rutte afgelopen woensdag. In die voorlopig laatste corona-update maakte het kabinet namelijk bekend dat alle sportaccommodaties en sportkantines per 1 juli weer open mogen. De opvallendste versoepeling daarbij is dat na de jeugd nu ook volwassenen geen anderhalve meter afstand hoeven te bewaren tijdens het sporten. Door die uitzondering wordt het organiseren van wedstrijden ook weer mogelijk.

FC Den Bosch opent deuren van stadion voor voetbaljeugd

Doordat de voetbalcompetitie zeker nog tot 1 september stilligt blijven de Nederlandse voetbalstadions voorlopig nog leeg. Bij FC Den Bosch zal binnenkort al volop gevoetbald worden, want deze zomer stelt de club uit de eerste divisie de deuren van Stadion De Vliert open voor voetbaljeugd van vijftien clubs uit de regio. De club uit Den Bosch is daarmee de eerste die enthousiast in sprong op een spontaan idee van sportonderzoeker Frank van Eekeren (Haagse Hogeschool en Universiteit Utrecht) en zijn vrienden.

"Deze crisis is een kans om sportinnovatie nationaal aan te pakken"

Door de coronacrisis zijn creativiteit en innovatief denken voor bedrijven ineens belangrijke eigenschappen geworden. Dat vindt Harry van Dorenmalen, voorzitter van het Topteam Sport, een goede ontwikkeling. "Je ziet dat de kimono’s opengaan: er is veel meer ruimte voor innovaties en die zijn nu ook belangrijk geworden. Maar veel van die oplossingen waren er al." Dat merkte hij ook al binnen het Topteam, waar de oplossingen voor de sport over tafel vlogen. Het komt daarom volgens Van Dorenmalen nu nog meer aan op het creatief verbinden van vraag en aanbod bij innovatie. Daarom doet hij ook een oproep aan bedrijven, sport, wetenschap en gemeenten om met oplossingen te komen voor sporten in de binnenruimte, voor het weer kunnen organiseren van sportevenementen en voor het weerbaarder en vitaler maken van mensen.