Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Sport & Strategie Onderwijsspecial: van beweegonderwijs tot sportopleiding

In het nieuwste nummer van het Vakblad Sport & Strategie (editie 5-2018) wordt volop aandacht besteed aan het onderwijs van gymles tot sportopleidingen in het MBO en HBO.

"Het Sportakkoord is geen blauwdruk voor het hele land"

"Sluit een lokaal sportakkoord", is de boodschap die minister Bruno Bruins al sinds de ondertekening van het Nationale Sportakkoord deze zomer verkondigt. Tijdens het VSG-congres in Breda op 26 september gaf hij een zaal vol sportwethouders en beleidsmakers die opdracht nog eens mee. Den Haag en Helmond zijn voorbeelden van steden die al eerste stappen hebben gezet, maar er zijn genoeg gemeentes waarvoor een sportakkoord nog ver weg is. Om die gemeentes te helpen, hebben de betrokken partijen een stappenplan opgesteld om tot een lokaal sportakkoord te komen.

Nevobo helpt clubs om WK-succes te benutten

De Nevobo smeedt het ijzer nu het heet is. Met de deze week gelanceerde 'WK-campagne' ondersteunt de volleybalbond haar clubs om het succes van de volleybaldames op het WK in Japan nu te benutten met ledenwerfacties.

Hoe kan voetbalcommentaar het integratiedebat beïnvloeden?

In het integratiedebat is sport in de media een onderbelicht thema. Dat stelt onderzoeker Jacco van Sterkenburg van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en gastonderzoeker van het Mulier Instituut. In een groot Europees onderzoek gaat Van Sterkenburg kijken naar de invloed en productie van betekenissen aan huidskleur en etniciteit in voetbal op televisie. Ook gaat hij onderzoek doen naar de mogelijke invloed van stereotyperingen in voetbalcommentaar op de beeldvorming rond multi-etniciteit. Daar kunnen sportbonden nog lering uit trekken, denkt Van Sterkenburg.

Open kleedkamer tv

Op een late vrijdagavond zapte ik langs het Veronica-programma De Kleedkamer. Deze realityserie speelt zich volledig af in de kleedkamers van Nederlandse sportteams. De serie gaat dwars door alle teamsporten van voetbal tot roller derby en van bloedfanatieke topamateurs tot het oudste veteranenelftal van Nederland. Het is zonde dat De Kleedkamer zo is weggemoffeld in de tv-gids. De serie geeft niet alleen een inkijkje in al die kleedkamers, maar vooral een prachtige dwarsdoorsnee van de Nederlandse sportcultuur.

"Privacy mag geen excuus zijn om niet te innoveren"

Hoe ziet de toekomst van sportinnovatie eruit? En wat kan de impact van innovatie zijn op de samenleving? Die vragen stonden afgelopen maandag tijdens het 15e Nationale Sport Innovatie Congres centraal bij de paneldiscussie met vijf kopstukken uit de wereld sport en innovatie. Behalve de bekende thema's als meer samenwerken en vraaggestuurd innoveren kwam hierbij ook privacy als een belangrijk vraagstuk naar voren.

"Maak werk van het begeleiden en opleiden van trainers bij clubs"

Bij steeds meer sportverenigingen in Nederland is het besef doorgedrongen dat trainersbegeleiding een cruciale rol speelt. Het thema staat stevig op de agenda, zelfs in het sportakkoord is het opleiden van trainers opgenomen onder de pijler 'vitale sportaanbieders'. Toch merkt de Academie voor Sportkader dat weinig verenigingen woord bij daad voegen. Met een speciaal magazine worden bestuurders daarom verleid om de volgende stap te zetten.

Een bal die de beste volgende stap van een speler voorspelt

Tijdens het 15e Nationale Sport Innovatie Congres op de High Tech Campus in Eindhoven werd OpenRTLS uitgeroepen tot winnaar van de 10e Dutch Sports Innovation Award 2018. Edwin Krikke, directeur van OpenRTLS, nam de prijs in ontvangst uit handen van Dirk Vinken van FGHS.

"De sport moet van dezelfde regelingen als de cultuursector kunnen profiteren"

Het sportakkoord, dat deze zomer werd gesloten, blaakt van de ambitie om Nederland sportiever te maken. Maar de rol van het bedrijfsleven daarin is nog onduidelijk. Sport & Strategie bekijkt daarom in een serie interviews met ondernemers en andere experts naar de kansen voor het bedrijfsleven in de sport. In aflevering 2 Rudmer Heerema, Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij is er op gebrand om het bedrijfsleven beter bij het sportakkoord te betrekken, bijvoorbeeld door de fiscale voordelen in de kunst- en cultuursector door te trekken naar de sportsector.

"Overtraindheid bestaat niet, maar slecht herstel wel"

Het vermogen om goed te kunnen herstellen is in de topsport al lang geaccepteerd als een belangrijke succesfactor. Toch gaat het dan vaak over fysiek herstel. Onderzoeker Yannick Balk vond in zijn promotieonderzoek aan de TU Eindhoven dat het mentale herstel voor sporters misschien nog veel belangrijker is. Tijdens het congres Herstel 2.0 op 3 oktober laat Balk zien dat sporters, coaches en managers baat hebben bij een uitgeruste geest.

Extra aandacht voor gehandicaptensport in Nationale Sportweek

Morgen gaat de Nationale Sportweek van start: tot 29 september zetten sportclubs, gemeentes en bonden de deuren open om Nederland in beweging te krijgen. Tijdens deze sportweek wordt dit jaar extra aandacht besteed aan sporten met een beperking. Bij de Sportieve Start van het Politiek Jaar was dat al te merken. Minister Bruno Bruins pleitte daar voor extra aandacht voor sporten met een beperking in lokale sportakkoorden.

Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen

Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het bewegen. Toen die rage voorbij was, bleven nieuwe buitengames echter uit. De kinderen die buiten op Pokémon aan het jagen waren, zaten vervolgens weer binnen computerspelletjes te spelen. Om kinderen weer buiten te laten bewegen ontwikkelde Springlab een nieuw concept: Moon Trees. Bij dit spel wordt gametechnologie gebruikt in een bos als decor. Het eerste Moon Trees spel werd in Klimbos Apeldoorn geopend.

Berend Rubingh: "Het vraagt te verenigen om verenigingen te helpen"

Drie dagen nadat de inkt van de handtekeningen onder het eerste Nationale Sportakkoord was opgedroogd, werden tijdens de Werkconferentie 'de Kracht van Verenigen' de eerste stappen gezet in het uitwerken van de ambities voor sportverenigingen.

Nevobo brengt gezondere sportkantine naar breed publiek tijdens Volley 2018

Gezondere voeding krijgt steeds meer aandacht in sportkantines. Toch zien veel bonden nog een uitdaging in het inspireren van verenigingen op dit thema. Volleybalbond Nevobo werkt daarom samen met Team:Fit, dat sportclubs via persoonlijke coaches helpt een gezonder aanbod toe te voegen in de sportkantine. Om meer clubs te enthousiasmeren voor een gezondere kantine, draagt de Nevobo het belang van een gezondere keuze overal uit: bij de personeelsdag, bij nationale toernooien en tijdens het grotere Volley 2018 deze zomer.

"Maak investeren in sport aantrekkelijker voor het bedrijfsleven"

Het sportakkoord, dat morgen wordt getekend, blaakt van de ambitie om Nederland sportiever te maken. Maar de rol van het bedrijfsleven daarin is nog onduidelijk. Sport & Strategie neemt daarom in een serie interviews met ondernemers en andere experts een voorschot op de kansen voor het bedrijfsleven. In aflevering 1 Bob van Oosterhout, directeur van sportmarketingbureau Triple Double. Hij ziet het sportakkoord als een kans om sport als 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' te verankeren.