Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

Wie blaast het Nederlands olympisch vuur eindelijk uit?

Net als je denkt dat het olympisch vuurtje in Nederland is uitgeblazen, flakkert het weer aan. Het plan om de Olympische Spelen van 2028 naar Amsterdam te halen, werd zeven jaar geleden door het kabinet nog naar een diepe lade verwezen. Terecht, volgens columnist Pieter van der Meer. Hij verbaast zich er dan ook over dat de vurige ambitie om het grootste sportevenement ter wereld naar Nederland te halen nooit helemaal is gedoofd. Afgelopen weekend maakte het AD bekend dat een aantal oud-topsporters samen met het bedrijfsleven weer bezig is met een plan om de Olympische Spelen van 2032 naar Nederland te halen.

"Samen gaan we de diepte van sport en gezondheid in"

Een opleiding kan om verschillende redenen een logische stap in een carrière zijn. Voor wie een sterke affiniteit met de domeinen sport en gezondheid heeft, kan die stap zitten in de Executive MBA Sports & Health van Wagner. Deze tweejarige opleiding is volgens programma expert Jildou Jongman erg geschikt om een breder perspectief te krijgen. "Je wordt steeds op een ander niveau uitgedaagd."

Meer nadruk op educatie in dopingstrijd vanaf 2021

In november van vorig jaar werd een nieuwe Wereld Anti-Doping Code aangenomen die op 1 januari 2021 in werking zal treden. Afgelopen week kwamen bijna 200 vertegenwoordigers uit 42 landen van antidopingorganisaties en internationale federaties naar het Limburgse Vaals om tijdens het ICIC2020 congres verder te praten over de praktische invulling van die nieuwe code. Vooral de toegevoegde standaard voor educatie over antidopingbeleid bleek daarbij een belangrijk onderdeel.

'De uitdaging: koppel het Sportakkoord en het Preventieakkoord'

"Niks doen is geen optie. Daarom moet je ook een leven lang blijven leren", zegt Joan Boelens over de reden dat hij de opleiding Sportmanagement bij Wagner volgde. Die opleiding paste precies in zijn carrière pad waarin hij was begonnen als gymleraar, voetbaltrainer/opleider en later de studie beleidsambtenaar sport voltooide. De brede kennis die hij opdeed in de opleiding van Wagner nam hij ook mee bij het bouwen van drie multidisciplinaire bewegingscentra in het noorden van Nederland. Boelens ziet daar in de praktijk dat de verbreding van de Executive MBA naar Sports & Health een logische stap is.

"Bij anti-doping zijn sponsors nodig die oprecht in de wedstrijd zitten"

Team Sunweb heeft altijd een schone wielersport voor gestaan. Sinds 2018 deed de wielerploeg daar een extra stap in door de renners extra te laten controleren op dopinggebruik. Dit onafhankelijke programma wordt uitgevoerd door de Nederlandse Dopingautoriteit en wordt volledig door sponsor Sunweb bekostigd. Volgens ploegdirecteur Iwan Spekenbrink is dit "de enige manier om oprecht te investeren in anti-dopingbeleid". Die boodschap zal hij komende week ook verkondigen bij het internationale anti-dopingcongres ICIC2020 in het Limburgse Vaalsbroek.

"Nieuwe leiders in de sport moeten heilige huisjes omver durven gooien"

Door het Sportakkoord en het Preventieakkoord zoeken steeds meer partijen in de sport, gezondheidszorg en bij de overheid verbinding met elkaar. Dat vraagt om een koersverandering bij veel organisaties om die samenwerking te vinden. Sandra Meeuwsen merkt in haar werk als interim manager voor gemeenten dat daar steeds meer vraag naar is. Als docent en academic advisor van de Executive MBA Sports & Health van Wagner leert ze nieuwe leiders en managers een antwoord te formuleren op de veranderende tijden in de sport.

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2019

Wat was 2019 voor jaar? In het afgelopen jaar kregen NOC*NSF en de KNVB een nieuwe voorzitter en kreeg het Nationaal Sportakkoord in veel gemeenten een lokaal vervolg. Scroll met ons nog een keer door 2019 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.

CTO Zuid lanceert uniek programma rondom gepersonaliseerd leren

Een topsporter heeft nooit een sportcarrière voor het leven. Om goed voorbereid te zijn op een tweede maatschappelijke carrière is het voor topsporters belangrijk om de sport al vroeg te combineren met onderwijs. Dat kan met een vol trainingsschema nog best lastig zijn. In de topsport leeft daardoor een grote behoefte aan flexibel onderwijs dat minder plaats en tijd afhankelijk is. Met het programma 'Gepersonaliseerd leren voor topsportonderwijs' zet het Centrum Topsport en Onderwijs (CTO Zuid) als onderdeel van BrabantSport een belangrijke eerste stap om rekening te houden met de individuele behoeften van topsporters en hen zelf de regie over hun leerproces te geven van het voortgezet onderwijs tot en met de universiteit.

Curaçao Tennis Legends brengt tennis naar clubs en scholen

Dit weekend wordt de derde editie van de Curaçao Tennis Legends georganiseerd. Het recept van het evenement lijkt veel op dat van voorloper AFAS Tennis Classics. Oud-tennisprofs zorgen voor het spektakel tijdens de eventavonden met een mix van sport, entertainment en zakelijk netwerken. Toch is de insteek van het evenement op Curaçao anders, zegt toernooidirecteur Eric Kersten van Team TOC. "De maatschappelijke impact speelt nu een veel grotere rol."

"Meer onderzoek naar sport en recht nodig"

De bijzondere leerstoel Sport en Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam wordt omgezet in een reguliere leerstoel. Hoogleraar Marjan Olfers reageerde verheugd op de beslissing van het College van Bestuur van de VU om haar aanstelling uit te breiden. Het betekent voor haar vooral dat ze meer tijd krijgt voor onderzoek naar sport en recht. En dat is volgens Olfers ook hard nodig. “Er is echt werk aan de winkel!”

"Het gezondheidsaspect bij dopingbeleid krijgt wereldwijd meer aandacht"

Het werk van anti-dopingorganisaties is traditioneel vooral gericht op de topsport en de competitievervalsing daarbinnen. De laatste jaren heeft Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, daar mondiaal een verschuiving in zien ontstaan. Het gezondheidsaspect van sporters in relatie tot doping wordt steeds belangrijker. Als docent aan de Executive MBA Sports & Health van Wagner bespreekt Ram de dilemma’s die deze ontwikkeling opleveren in zijn colleges. "Met de verbreding van de MBA naar Sports & Health is de opleiding nog dichter op mijn vakgebied gekomen."

Kunnen kansen op sportieve groei worden verzilverd met beleid?

Waarom sporten sommige mensen nu eigenlijk wel en anderen niet? Die vraag houdt beleidsmakers in de sport al langer bezig. Wie een verklaring voor sportdeelname en beweeggedrag in handen heeft zou in theorie weten aan welke knoppen gedraaid moet worden om de bevolking in beweging te krijgen. In opdracht van het ministerie van VWS werkten het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen jaren aan het verklarend model sportdeelname. Het in september gepresenteerde eindrapport 'Kansen op sportieve groei?' geeft weliswaar geen concrete knop om aan te draaien, maar wel aanknopingspunten om beleid op te vormen.

Van docent naar ondernemer in de sport

Babette Zonneveld wilde altijd al iets voor haar zelf beginnen. De eerste stap daartoe zette zij in 2012 toen ze nog docent was aan de Johan Cruyff Academy. Toen besloot ze namelijk zelf terug de collegebanken in te gaan door met de Executive MBA Sports Management van Wagner te starten. De brede kennis die zij opdeed tijdens die opleiding gaven voor haar de doorslag om een eigen onderneming gericht op het organiseren van outdoor sporttrainingen voor vrouwen op te zetten.

Hoe Bas van de Goor na zijn carrière een bredere blik op sport kreeg

Voor veel topsporters is het lastig om na hun sportcarrière de weg naar een nieuw doel te vinden. Om de stap naar een maatschappelijke omgeving zo goed mogelijk te laten verlopen, besloot oud-volleyballer Bas van de Goor in 2005 de MBA Sport Management bij Wagner, de voorloper van de Executive MBA Sports & Health, te gaan doen. Die opleiding opende zijn ogen over sport en betekende ook het begin van zijn Bas van de Goor Foundation.

'Meer ongebonden sporters en minder sportende jeugd'

Met een enorme groothoeklens maakte KPMG in opdracht van de Nederlandse Sportraad een foto van het Nederlandse sportlandschap: van het sportaanbod, de sportdeelname, topsportprestaties, organisatiestructuren tot aan de financiering van de sport. Dit resulteerde in een lijvig Brancherapport Sport van 169 pagina’s, dat maandag in Nieuwspoort in Den Haag werd gepresenteerd. Op de gemaakte foto werd instemmend gereageerd: 'waarheidsgetrouw' en 'op het juiste moment genomen'. Ondertussen wordt vooral reikhalzend uitgekeken naar het advies van de NLsportraad.