Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

NLsportraad werkt aan toekomstig werkprogramma

Op 1 april liep de eerste termijn van vier jaar van de Nederlandse Sportraad af. Door al het coronanieuws is het wat onopgemerkt voorbij gegaan, maar vorige maand werd duidelijk dat die termijn wordt verlengd met twee jaar. Intussen wordt een wettelijk kader gemaakt om van de NLsportraad een vast adviescollege te maken. Op 13 maart, zes dagen voor hij door oververmoeidheid zijn ontslag indiende, stuurde Bruins nog een brief aan de Eerste en Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om de NLsportraad voort te zetten. De wettelijke formalisering van de NLsportraad als adviesorgaan in het vooruitzicht, geeft de raad nu al de mogelijkheid om in overleg met betrokkenen in de sport na te denken over een tweede meerjarig werkprogramma voor 2021 en de volgende jaren.

Geen Special Olympics 2020, wel een beweegapp voor thuis

Van 12 tot en met 14 juni zouden de Special Olympics Nationale Spelen 2020 in Den Haag worden gehouden. Door de maatregelen rond het coronavirus heeft de organisatie besloten om het nationale sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking dit jaar definitief niet door te laten gaan. De beweegapp die Special Olympics Nederland al wilde lanceren om de gezondheid van de deelnemers te stimuleren, komt juist nu iedereen thuis fit probeert te blijven goed van pas.

Onderzoek naar clubgevoel in de georganiseerde sport tijdens corona

Door de maatregelen die zijn genomen om het coronavirus in te dammen ligt de hele sport stil. Sportaccommodaties zijn gesloten en verenigingen kunnen geen trainingen aan hun leden aanbieden. Wat heeft dit voor invloed op de Nederlandse sportverenigingen? Afgelopen week zijn al twee onderzoeken gestart om de impact van deze uitzonderlijke situatie in de sport in kaart te brengen. Nanny Kuijsters, docent en onderzoeker bij Economische Hogeschool in Tilburg, onderzoekt het effect van corona op het clubgevoel. Mulier Instituut onderzoekt de economische schade bij sportclubs om zo te bepalen welke ondersteuning nodig is.

Tik 'n Euro: sporters voor sporters met een beperking

Deze week zou Fonds Gehandicaptensport tijdens de jaarlijkse collecteweek geld inzamelen voor sporters met een beperking. Nu dat door het coronavirus niet mogelijk is, werd in allerijl een online noodactie opgezet. Met de actie Tik ’n Euro roepen topsporters als Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting, Guus Hiddink en Jetze Plat op één euro te doneren aan Fonds Gehandicaptensport. Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport: “De sport helpt zo de gehandicaptensport.”

"Awards helpen enorm bij de geloofwaardigheid van een innovatie"

Afgelopen jaar won Bas van Rens met de TrueBike de Dutch Sports Innovation Award 2019. Eerder won de indoorfiets die de fietsbeweging van het buitenfietsen nabootst al een Bike MOTION Award in de categorie ‘trainers’. Van Rens weet vanuit zijn ervaring bij onder andere bedrijven als MyLaps dat die prijzen in de fase waar zijn scale-up nu zit belangrijk zijn. "Je moet zorgen dat je startbaan lang genoeg is voordat je een product lanceert."

'Coronacrisis vraagt om solidariteit in de sport'

De Nederlandse sportsector schat de financiële schade door de coronacrisis op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. NOC*NSF roept gemeenten en het kabinet daarom op een noodfonds in te richten. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) liet al weten die noodkreet vanuit de sport te ondersteunen en benadrukte, net als Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF, dat solidariteit en gezamenlijk optrekken voor de sportsector nu nog belangrijker zijn.

IOC: 'geen reden voor uitstel Spelen'

Dat het COVID-19 coronavirus grote gevolgen voor de sport heeft, wordt met de dag duidelijker. Steeds meer grote internationale sportevenementen zijn afgelast of uitgesteld. De UEFA maakte vandaag bekend dat het EK voetbal een jaar wordt uitgesteld. Tegelijkertijd maakte het IOC zojuist in een communiqué bekend dat het zich vooralsnog blijft inzetten voor het door laten gaan van de Olympische Spelen in Tokyo dit jaar. NOC*NSF nam vandaag in overleg met Heineken het besluit dat bij de Olympische Spelen geen TeamNL Tokyo Center met Holland Heineken House zal zijn.

Nederlandse sport stilgelegd door corona-maatregelen

Tot en met 1 april zal de Nederlandse sport van hoog tot laag worden stilgelegd. Dat is het gevolg van nieuwe aangekondigde maatregelen van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd mensen af te gelasten. Het crisisteam adviseert verder aan sportclubs om de deuren de komende weken te sluiten om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

"Sport is geen bijzaak meer"

Sport is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke en groeiende economische tak. Aan de hand van de vijfde editie van zijn boek ‘Sport en economie: samen in de spits’ lichtte sporteconoom Trudo Dejonghe in vakblad Sport & Strategie vijf ontwikkelingen op de Nederlandse en Vlaamse sportmarkt toe.

Nu in het vakblad Sport & Strategie: interview met Anneke van Zanen

Het nieuwste nummer van vakblad Sport & Strategie (editie 1-2020) is uit met daarin een groot interview met Anneke van Zanen-Nieberg. In het interview wat hoofdredacteur Frans Oosterwijk met de nieuwe voorzitter van NOC*NSF hield komt het beeld van een verbinder en netwerker pur sang duidelijk naar voren. Maar dat weerhoudt haar niet een mening te hebben. Zo geeft zij in het artikel duidelijk aan dat ze vindt dat de Nederland meer internationale bestuurders moet leveren en dat het budget voor de sport in Nederland flink omhoog moet. In het vakblad staat verder ook een interview met Anita Elberse, de lievelingsprofessor van de supersterren uit sport en entertainment.

Het toevalstrefferleven van Frank Kramer

Met Frank Kramer in de buurt gebeurt er altijd wat. Wie daarbij vooral denkt aan de knal waarmee hij bij Eurosport afgelopen jaar een einde maakte aan zijn 25 jaar als voetbalcommentator, moet zeker zijn biografie ‘Eeuwig op de vlucht’ lezen. NOS-sportcommentator Philip Kooke tekent daarin het leven van Kramer op dat alle kanten op ging: hij was presentator van spelshows als Boggle en Hints, had een nummer-1 hit en werkte ook nog als steward bij Lufthansa.

Blade-race bij NK Atletiek als inspiratie voor jeugd met beperking

Dit weekend wordt in Apeldoorn de NK Atletiek in Omnisport Apeldoorn gehouden. Tussen de bekende indooronderdelen heeft de Atletiekunie in het programma ook ruim baan gemaakt voor een onderdeel voor para-atleten: de 60 meter voor atleten met een blade. Ferry van Dipten, programmamanager wedstrijdsport bij de Atletiekunie: "We willen hiermee laten zien dat de atletieksport echt een inclusieve sport is."

"De verplichte twee uur gym is nodig om in te grijpen op scholen"

"Het is gelukt!", liet Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) twee weken terug op LinkedIn weten. In zijn euforie was de jarenlange strijd voor twee uur gymonderwijs in het basisonderwijs voelbaar. Samen met SP-Kamerlid Michiel van Nispen had Heerema een amendement ingediend om in de wet een urennorm voor twee uur gym in het basisonderwijs vast te leggen. Die wetswijziging werd met een meerderheid door de Tweede Kamer aangenomen. "Dit is veel groter dan de buitenwereld ziet."

'Ledendata geven niet noodzakelijk een volledig beeld van de sportdeelname'

In Vlaanderen klonk vorig jaar een juichstemming over de sportdeelname. De Vlaamse Sportfederatie meldde dat een record was gebroken: 1,4 miljoen Vlamingen waren lid van een sportclub. De Vlaamse sportkoepel zag dat de sportdeelname in vijf jaar tijd met maar liefst 15 procent was gestegen. Zeker in tijden waarin meer individueel en ongebonden wordt gesport, zijn dat opvallende statistieken. Maar wat zeggen administratieve cijfers verzameld door sportfederaties over de daadwerkelijke sportdeelname? Jeroen Scheerder, Professor sportbeleid en sportsociologie aan de KU Leuven, ziet als onderzoeker dat beleidsmakers met die administratieve data een onvolledig beeld krijgen voorgeschoteld.

Twee uur gym wordt verplicht in primair onderwijs

Scholen in het primair onderwijs worden verplicht om minimaal twee uur gym per week te verzorgen. Dat is het resultaat van een voorstel van Kamerleden Rudmer Heerema (VVD) en Michiel van Nispen (SP), wat door een meerderheid van de Tweede Kamer werd aangenomen. De scholen kunnen rekenen op een overgangsperiode van drie jaar om te voldoen aan de verplichte twee uur gym per schoolweek.