Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

"Met het WK handboogschieten willen we heel Brabant inspireren"

Deze week is in ‘s-Hertogenbosch het WK Handboogschieten begonnen. Dit evenement dat twee weken duurt, is niet alleen sportief gezien breed door de combinatie van para en valide handboogschieten. Met een maatschappelijk programma willen de organisatie van het toernooi, de NHB en BrabantSport gezamenlijk ook doelgroepen buiten de sport bij het handboogschieten betrekken. Michel Reinders (directeur BrabantSport): "We proberen heel Brabant te bereiken."

Hoe kan de sport duurzaam gedrag bereiken?

De grote opgave voor de sport op het thema duurzaamheid is het meekrijgen van sportverenigingen in het verduurzamen van sportaccommodaties. Die uitdaging vraagt om een gedragsverandering van betrokken partijen. Tijdens de Kennisdag Sport en Duurzaamheid, die de vereniging Sport & Gemeenten organiseert op 23 mei, zal gedragswetenschapper Reint Jan Renes daarom inzicht geven in de psychologie die bij de duurzame transitie komt kijken.

"Datamarketing moet meer een denkwijze van sportbestuurders worden"

Datamarketing wordt in onze digitale samenleving een steeds grotere factor. De sport kan daarin niet achterblijven. Een groot aantal bedrijven, sportclubs en bonden maken op verschillende niveaus al gebruik van data. Voor een ander deel van de sportorganisaties is data vooral nog een woord op zich en is het nog te complex om mee aan de slag te gaan. "Data is geen hype, het is een fundament", zegt datamarketingspecialist Peter Sprenger (CEO Techonomy). Maar wat moet je daar als sportbestuurder vanaf weten? We stelden Sprenger vijf vragen over datamarketing voor sportorganisaties: van kansen tot de AVG.

"Sport kan een motor zijn in de energietransitie"

Duurzaamheid is binnen de sport een steeds belangrijke thema geworden. De helft van de sportambtenaren van gemeenten noemt duurzaamheid bij de belangrijkste thema’s in het lokale sportaccommodatiebeleid. Om alle betrokken partijen van gemeenten tot sportclubs hierover goed te informeren, organiseert Vereniging Sport en Gemeenten met medewerking van Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Bouwstenen voor sociaal op 23 mei de Kennisdag Sport en Duurzaamheid. Dagvoorzitter Selina Roskam (RVO.nl) neemt alvast een voorschot op de inspirerende bijeenkomst.

Wat kunnen Urban Sports en sportbonden van elkaar leren?

Een sportbond en Urban Sports klinken als twee gescheiden werelden. Bij een bond en een vereniging wordt binnen de lijnen gesport en binnen Urban Sports is het juist de kunst om buiten die lijntjes te komen. Toch is het niet zo zwart-wit als het lijkt. Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture vorige week donderdag kwam meerdere keren naar voren dat Urban Sports en sportbonden nog veel van elkaar kunnen leren.

Wrap-up van het Urban Sports & Culture Event

Het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture gisteren in Dynamo Eindhoven was een geslaagde middag waar Urban Sports en de georganiseerde sport elkaar duidelijk hebben ontmoet. Vertegenwoordigers van Urban Sports gaven inzicht in hun scene en gingen aan thematafels in gesprek met medewerkers van gemeenten en sportbonden. Een korte wrap up van het event.

Overtraindheid beter te voorspellen met gevoel van een sporter

Overtraindheid blijft voor veel coaches en sporters lastig te voorspellen. Veel topsporters en fanatieke recreatieve sporters vertrouwen blind op hun hartslagmeter, maar die waarde blijkt als voorspeller van vermoeidheid niet altijd even waardevol. Bewegingswetenschapper Twan ten Haaf ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek aan de VU Amsterdam dat een vragenlijst met vragen over het gevoel van de sporter een beter inzicht geeft. "Het gevoel integreert beter alle signalen."

The Stage: eerste scoutingplatform voor meidenvoetbal

In Nederland gaan steeds meer meiden voetballen. Met de prestaties van de OranjeLeeuwinnen en de Nederlandse Eredivisie Vrouwen lonkt voor veel van hen de weg naar een profclub. Toch is het voor ambitieuze voetbalsters vaak onduidelijk hoe ze door die clubs gescout kunnen worden. Met The Stage, een nieuw scoutingplatform voor voetballende meiden, willen voetbalmanagementbureau FlowSports en sportmarketingbureau SportsGen een antwoord geven op die vraag.

Urban Sports Coalition slaat brug tussen georganiseerde sport en Urban Sports

Hoe organiseer je iets ongeorganiseerds als Urban Sports? Dat is de uitdaging waar Maxi Sellering als Urban City Manager mee bezig is vanuit het project Urban Sports Coalition. In dit gezamenlijke project van de KNGU, KNWU en Sportbedrijf Arnhem wordt geëxperimenteerd hoe jongeren tussen de 10 en 16 met sporten als freerunnen en bmx beter bereikt kunnen worden. Tijdens het Event Sport & Strategie meets Urban Sports & Culture zal Sellering dieper ingaan op hoe de Urban Sports Coalition een brug slaat tussen de georganiseerde sport en Urban Sports.

Studenten Fontys zorgen voor extra beweging tijdens sportieve rekenles

Met bewegend leren wordt in verschillende lagen van het onderwijs al volop geëxperimenteerd. De effecten op de leerprestaties zijn vaak minimaal, zo blijkt uit recente onderzoeken. Evengoed creëert een beweegles gecombineerd met een reken- of taalles vaak voor kinderen een extra beweegmoment. Dat is precies waar Fontys Sporthogeschool en Sportief Valkenswaard zich op richten bij het project Sportief Rekenen. Sportkunde-studente Laura Verton onderzoekt binnen dat project hoe docenten in het basisonderwijs deze rekenlessen makkelijker kunnen invoeren.

KNGU zet met nieuwe pedagogische visie het kind centraal

"Maar ga je echt het hele systeem op zijn kop zetten?", vroeg een bondscoach van de KNGU aan directeur Marieke van der Plas toen zij een tijd terug voor het eerst over een nieuwe pedagogische visie van de gymnastiekunie sprak. De vraag geeft aan wat de visie met als titel ‘Sport als opvoedingsmilieu: denk vanuit het kind’ voor cultuurverandering teweeg kan brengen. Voor Van der Plas gaat het niet per se om een radicale omslag. "Ik wil een dialoog over hoe we de sport hebben georganiseerd."

Open brief Nederlandse Sportraad als splijtzwam voor Nederlandse F1-race

Afgelopen maandag publiceerde de Nederlandse Sportraad een open brief om duidelijk te maken dat Zandvoort de enige serieuze kandidaat is voor een Formule 1 race in Nederland. In plaats van voor meer eenheid te zorgen, zorgde de open brief juist voor meer discussie en verdeeldheid in Nederland. Hoe kon een goed bedoelde actie van de Nederlandse Sportraad toch een splijtzwam worden?

"De oorzaken van afgekeurd materiaal in de gymles moeten boven tafel"

Naar aanleiding van de berichtgeving over het gebruik van kapotte gymtoestellen in de gymles, stelde Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) direct kamervragen aan minister Arie Slob (Onderwijs). Uit een enquête van RTL Nieuws bleek namelijk dat de helft van de gymdocenten wel eens afgekeurde materialen in de gymles moet gebruiken. Heerema vroeg de minister daarom duidelijkheid te geven over de grootte en oorzaken van de problemen, maar de antwoorden van Slob stemmen het kamerlid allerminst tevreden.

Anneke van Zanen nieuwe voorzitter NOC*NSF

Anneke van Zanen-Nieberg wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van van NOC*NSF. Met deze aanstaande benoeming in mei, als André Bolhuis afzwaait, kiest de sportkoepel voor een bestuurder met ervaring in zowel de sport, de overheid en het bedrijfsleven. Van Zanen werkt op dit moment als bestuursvoorzitter van accountantskantoor Baker-Tilly Berk.

"Korfbal groeit internationaal mee met positie van vrouwen"

Korfbal is al lang niet alleen meer de sport met een WK tussen Nederland en België. De laatste jaren is de sport internationaal sterk gegroeid, vooral in Azië en Zuid-Amerika. In totaal zijn nu bij de International Korfball Federation (IKF) zeventig nationale bonden aangesloten. Jan Fransoo, de Nederlandse voorzitter van de in Zeist gevestigde IKF, heeft samen met zijn collega’s als taak de korfbalsport commercieel meer op de wereldkaart te zetten. Het promoten van diversiteit, het ‘Unique Selling Point’ van zijn sport, zal daarbij nadrukkelijker gebruikt worden.