Pieter van der Meer

Pieter van der Meer is werkzaam als redacteur voor diverse (vak)media van Arko Sports Media. Als Hoofdredacteur van Sport & Strategie Online schrijft hij onder andere veel over sportbeleid, sportonderzoek en innovatie en alle ontwikkelingen in de sport- en beweegsector.

Door Pieter van der Meer

'Paralympische en olympische topsport moeten gelijkwaardig worden'

De positie van de paralympische topsport moet net zo volwassen en krachtig zijn als die van de olympische topsport. Dat adviseert de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) aan de minister voor Sport, die de raad om een advies had gevraagd over de rol die de Nederlandse overheid kan innemen om de paralympische topsport verder te ontwikkelen. "De voorzieningen voor beide vormen van topsport zijn nu gelijk, maar dat leidt nog niet altijd tot gelijkwaardigheid", staat in het adviesrapport 'Gelijkwaardig en inclusief'. De NLsportraad adviseert daarin de minister regie te nemen en van Nederland een gidsland te maken.

"Begin bij sport om de gezondheidskloof te dichten"

In Nederland zijn de inkomensverschillen relatief klein, maar de verschillen in gezondheid zijn daarentegen groot. Juist de kans op een gezond leven hangt sterk samen met iemands inkomen- en opleidingsniveau. Voor zijn promotieonderzoek keek sporteconoom Willem de Boer (HAN / RUG) naar de specifieke rol van sportdeelname bij het verkleinen van die kloof. In zijn proefschrift concludeert hij dat sport als preventief medicijn meer gezondheidswinst oplevert dan andere vormen van beweging en veel potentieel heeft om gezondheidsverschillen te verkleinen.

Meetbureaustoel geeft nieuwe inzichten over vitaliteit op de werkvloer

De missie van de Nederlandse overheid is dat we in 2040 van vijf gezonde levensjaren meer kunnen genieten. De ELIS Innovation Hub, dat vanuit de excellenties van de Brainport-regio opereert, sluit naadloos op deze ambities aan. Binnen deze hub worden innovaties en kennis ontwikkeld die noodzakelijk zijn voor een vitalere samenleving. Dat gebeurt vanuit drie programmalijnen: @public space, @work en @sport. Het project ‘Vitality Chair’ is een duidelijk voorbeeld van hoe innovatie binnen de werkomgeving een bijdrage aan vitaliteit kan leveren.

Gemeenten verwachten ondanks coronacrisis geen bezuinigingen op sport

De gevolgen van de coronacrisis voor de gemeentelijke sportbegroting lijken mee te vallen. Dat concluderen onderzoekers van het Mulier Instituut na een rondgang onder sportambtenaren bij gemeenten. In 2020 en 2021 hebben maar heel weinig gemeenten bezuinigd op sport. Ook in 2022 verwacht slechts een enkele gemeente hierop te bezuinigen.

Sport als middel voor sociaal kwetsbaren komt in lokale politiek nauwelijks terug

Gemeenten vervullen een sleutelrol in het Nederlandse sportbeleid. Als sport al een onderwerp in de verkiezingsprogramma’s van de lokale partijen is, dan gaat het toch meestal om sportaccommodaties, zwemlessen en andere sportvoorzieningen. Dak- en thuislozen, ex-verslaafden, statushouders of mensen met GGZ-problematiek worden zelden in een sportparagraaf genoemd. Stichting Life Goals Nederland heeft juist met lokale programma’s laten zien wat sport voor deze vergeten doelgroep kan betekenen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van deze week vroeg de organisatie daarom bij lokale politici aandacht voor de impact van sport op sociaal kwetsbaren.

Moby Playground is als een magneet voor spelende kinderen

De missie van de Nederlandse overheid is dat we in 2040 vijf gezonde levensjaren meer kunnen genieten. De provincie Noord-Brabant heeft een vergelijkbare ambtie: iedere Brabander in 2030 drie extra gezonde levensjaren . De ELIS Innovation Hub, dat vanuit de excellenties van de Brainport-regio opereert, sluit naadloos op deze ambitie aan. Binnen deze hub worden innovaties en kennis ontwikkeld die noodzakelijk zijn voor een vitalere samenleving. Dat gebeurt vanuit drie programmalijnen: @public space, @work en @sport. De Moby Playground is voor die eerste lijn een goed voorbeeld van hoe een simpel idee grote impact op de leefomgeving kan hebben.

Nederlandse sportbonden sluiten zich aan bij vuist tegen Poetin

De invasie van het Russische leger in Oekraïne laat ook de internationale sportwereld niet onberoerd. Sinds de oorlog in Oekraïne vorige week donderdag uitbrak, hebben sporters en teams hun afschuw uitgesproken over het geweld en hun steun aan de Oekraïners geuit. Op bestuurlijk niveau proberen steeds meer internationale federaties een vuist te maken tegen Poetin door sportevenementen in Rusland en Belarus te mijden en de sporters uit die landen te weren van toernooien. Nederlandse sportbonden sluiten zich aan bij deze oproep.

Nevobo versterkt het volleybal met gerichte communicatie

Data wordt nog wel eens als 'het nieuwe goud voor sportbonden" omschreven. "Dat is het niet, maar het kan je wel helpen je werk als bond beter en waardevoller te laten zijn", zegt Martin van Berkel, Manager Communicatie & Media bij de Nevobo. De volleybalbond heeft daarin met behulp van CM.com de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Bij de ticketverkoop voor events en bij het gericht communiceren met verschillende geledingen binnen verenigingen zag de bond daarin al effect. "We hebben zo meer moderne mogelijkheden om de beleving rond onze sport en zelfs de kwaliteit van het aanbod te verbeteren."

Beweegarmoede is vooral binnen de sportparochie in het vizier

Het ging in de Tweede Kamer in Den Haag even over sport en bewegen. Dat podium van het rondetafelgesprek over bewegingsarmoede pakten de uitgenodigde 16 vertegenwoordigers uit de sportsector met beide handen. In het gesprek met Kamerleden ging het over ambities, een stip op de horizon, de Rijke Schooldag, een Sportwet, het versterken van begeleiders, bredere samenwerking en vooral de noodzaak om in actie te komen. Dat in Nederland iets moet gebeuren aan beweegarmoede was voor iedereen duidelijk, de tafel zat immers vol met sport-believers.

"Dit boek is verplichte kost voor alle sportbonden"

Over sport zijn boekenkasten vol geschreven: biografieën van topsporters, romans, reconstructies van historische wedstrijden en journalistiek graafwerk naar misstanden. In de rubriek De Sportboekenplank vragen we mensen uit de sport een sportboek uit hun boekenkast te halen en te bespreken wat zij daaruit hebben geleerd. Dat kan een klassieker zijn die ze als een bijbel met zich meedragen of juist een onlangs verschenen boek vol nieuwe inzichten. In aflevering 2 noemt Marieke van der Plas, directeur KNGU, het boek ‘Heldinnen – Vrouwen die sportgeschiedenis schreven’ een mustread voor iedereen in de sport.

"We hebben sport en wetenschap letterlijk bij elkaar gebracht in Thialf"

Vrijdag beginnen de Olympische Winterspelen van Beijing 2022, met voor schaatsland Nederland weer veel medaillekansen. De basis voor de prestaties van de schaatsers en shorttrackers van TeamNL wordt in Thialf Heerenveen gelegd. Niet op de laatste plaats omdat daar veel trainingen worden afgewerkt, maar ook door het heersende prestatieklimaat aldaar. De toevoeging van innovatie en wetenschap door Innovatielab Thialf, draagt daar volgens Inge Stoter zonder meer aan bij. De manager van het Innovatielab neemt ons mee langs de innovaties en onderzoeken die in Beijing het verschil kunnen maken: van een hoogtekamer tot aerodynamische schaatspakken.

KNLTB droomt van nieuwe Nederlandse grandslamtitel

Hoe staat het Nederlandse toptennis ervoor? Die vraag wordt Dennis Sporrel, manager topsport bij de KNLTB, vaker gesteld. Wat Sporrel betreft geeft de Australian Open, die vandaag beginnen, een goed venster op de toekomst van het Nederlandse toptennis. Met Arantxa Rus, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp waren al drie Nederlandse spelers direct voor het hoofdtoernooi geplaatst en in de kwalificaties stonden ook nog eens zeven Nederlanders. Arianne Hartono wist zich in die voorronde nog te plaatsen voor haar grandslamdebuut. "Ik denk dat het op dit moment helemaal niet zo slecht gaat met het Nederlandse toptennis als soms wordt gesuggereerd."

Een andere kijk op het bewegende lichaam

Over sport zijn boekenkasten vol geschreven: biografieën van topsporters, romans, reconstructies van historische wedstrijden en journalistiek graafwerk naar misstanden. In de rubriek De Sportboekenplank vragen we mensen uit de sport een sportboek uit hun boekenkast te halen en te bespreken wat zij daaruit hebben geleerd. Dat kan een klassieker zijn die ze als een bijbel met zich meedragen of juist een onlangs verschenen boek vol nieuwe inzichten. De eerste aflevering trapt Pieter van der Meer van Sport & Strategie af. Hij las onlangs 'Wij zijn ons lichaam' van filosoof Aldo Houterman.

Nieuwe sportminister Conny Helder kan gelijk aan de slag voor morrende sportsector

Gisteren is het nieuwe kabinet Rutte IV beëdigd. Op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beginnen twee bekende gezichten uit de coronacrisis als nieuwe minister: Ernst Kuipers en Conny Helder. Kuipers was regelmatig op tv te zien als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Helder vertegenwoordigde vanuit branchevereniging ActiZ de verpleeghuizen. In de taakverdeling tussen de minister ‘van’ en ‘voor’ VWS is de portefeuille sport bij Helder komen te liggen. Op haar eerste dag kan de nieuwe ‘sportminister’ gelijk al haar gevoel met de sport tonen, want tijdens een demonstratie in Den Haag wordt haar gevraagd de sportsector tot essentieel te benoemen.

Het Sport & Strategie Jaaroverzicht 2021

2021 gaat de boeken in als het tweede coronajaar. Ook voor de sport was corona het hele jaar door onderwerp van gesprek. Het debat over de positie van sport en bewegen in de samenleving werd daardoor vaker aangezwengeld. We hadden verkiezingen voor de Tweede Kamer en uiteindelijk op het nippertje van het jaar zelfs nog een nieuw coalitieakkoord. En natuurlijk was dit het jaar van de overstromingen in Limburg, de Olympische Spelen in Tokyo en veel nieuwe benoemingen in de sport. Scroll daarom met ons nog één keer door 2021 met dit overzicht van de hoogtepunten van Sport & Strategie.